Heksesot – gåten kan være løst

Heksesot kan skyldes miljøvennlige malingstyper. Se video om heksesot!

Heksesot oppstår som oftest i nyoppussede og helt nye boliger. Boliger med dårlig ventilasjon er ekstra utsatte for heksesot. Her kan du lese mer om hva heksesot er.

 Det norske firmaet Mycoteam og Norsk institutt for luftforskning (NILU) har kommet fram til det de mener er en forklaring på problemet heksesot:

– Det kan fortsatt være flere årsaker til heksesot, men dette er første gang vi får en god forklaring på fenomenet, sier daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam. Firmaet spesialiserer seg på inneklima og har de siste årene mottatt flere tusen henvendelser fra norske huseiere om fenomenet heksesot.

Synderen finnes i de fleste malingstyper
Synderen de norske forskerne peker ut er 2,2,4-trimetyl-1,3-pentandiol monoisobutyrat, forkortet TMPD-MIB.

– Det er et stoff som blant annet finnes i de fleste av dagens malingstyper. Det sørger for at det danner seg en film som gjør overflaten på malingen glatt. Stoffet kan også finnes i gulvpolish, trykkfarger og andre materialer vi omgir oss med i hverdagen, sier Mohn Jenssen.

(saken fortsetter under bildet)

Molekylmodell:Slik ser molekylet C12H24O3 ut i praksis.
(Foto: Mycoteam)

De norske forskerne har funnet ut at stoffet fordamper over veldig lang tid og binder seg med ultrafine partikler i lufta, som i sin tur blir til større partikler som fester seg som heksesot.

Fenomenet heksesot oppstår bare om vinteren, da lufta innendørs ofte er svært tørr.

– Samtidig finnes det flere kilder for sot-partikler om vinteren, fra bruk av stearin, peis eller ovn. TMPD-MIB kondenserer på disse ørsmå partiklene. Ved veldig lav luftfuktighet kan dette skje lag for lag inntil partiklene er blitt så store at de ikke lenger klare å sveve i luften og derfor avsettes på naturlig vis, forklarer seniorforsker Norbert Schmidbauer i NILU.

Ved høyere luftfuktighet vil denne prosessen blir hemmet av vann slik at partiklene ikke i samme grad kan øke i størrelse.

For å unngå heksesot, er det viktig med god ventilasjon. God utlufting øker sjansen for at sotpartiklene finner veien ut i stedet for å sette seg på veggen.

Flere artikler om heksesot:

Video: Newswire