Gode tips når du skal male veggene inne

Har du tenkt å bruke regnværsdager til å male veggene inne i sommer? Da bør du få med deg disse tipsene fra malermesteren.

Sommeren er en fin tid å pusse opp innvendig på, spesielt om du skal male. Varmere temperatur gjør at malingen tørker fortere enn på vinteren, og samtidig kan du la vinduene stå på vidt gap og lufte godt ut uten å fryse halvt i hjel.

Men ikke la det fine været friste deg til å være litt rask med malingen. Bruk da heller en gråværsdag til malejobben innendørs, og ta deg tid til å gjøre jobben skikkelig. Da får du et resultat du kan være fornøyd med i lang tid.

Det første du bør gjøre, er å dekke til gulv og lister som ikke skal males. Du kan lese mer om tildekking og maskering her. Når det er gjort, er det bare å gå i gang med malingen.

Slik beregner du malingsforbruket

– På tidligere malte vegger passer det fint å bruke interiør PVA-maling med glans 07, sier malermester Idar Sypriansen.

For å slippe å kjøpe inn for mye eller for lite maling, bør du finne ut hvor mye maling du trenger til rommet du skal male. For å finne ut det, må du finne ut hvor store flatene som skal males er.

– En enkel måte å finne ut hvor mye maling du bør kjøpe inn, er å ta lengder gange høyder på veggen. Da får du riktig antall kvadratmeter. På slike tidligere malte flater får du malt rundt seks til syv kvadratmeter per liter maling per strøk. Siden man alltid skal male veggen med to strøk, må du gange det opp med to for å få riktig mengde maling, sier Sypriansen.

Ofte vil det være hull og merker etter oppheng av bilder, hyller som er flyttet og lignende på veggene. For å få best resultat, bør du fjerne disse gropene. Det er raskt gjort.

– Du kan tette hull etter oppheng av bilder og lignende med akryl. Ta bare litt akryl på og stryk ut, og så er veggen klar, sier Sypriansen.

Velg riktig utstyr

Når du skal male, bør du ha riktig utstyr til jobben for at det skal gå lettest mulig. I dette tilfellet, hvor det er vegger som skal males, er det vinkelpensel og rulle med forlengerskaft som er anbefalt.

– Det er viktig å ha ordentlige gode pensler. En langskaftet vinkelpensel gjør at du kommer inn i hjørner og kroker og kriker hvor det ellers kunne vært litt vanskelig å komme til, sier Sypriansen.

Det samme gjelder for malingsrullen.

– Det er viktig å ha en god rulle med nok bust på. Det gjør at det blir et penere resultat når du også bruker godt med maling på rullen. Bruk derfor en malingsrulle til vegg når du skal male. Den har litt lenger bust enn den man bruker på takene, og det er for å få litte granne struktur. Jeg bruker en på 25 centimeter. Du får dem også mindre, men vi foretrekker å bruke den brede rullen, sier Sypriansen.

Proffe tips

Når du begynner å male, er det best å starte med penselarbeidet i hjørner, kroker og rundt listene.

– Vi tar ofte kantene først. Det er for å kunne få den samme strukturen som rullen gir så langt inn på hjørnene som det lar seg gjøre, sier Sypriansen.

Etter at kantene er tatt, kan du begynne med rulla. Og det gjelder å ikke være gnien med malingen.

– Nå er det viktig å mate rullen ordentlig godt med maling slik at du slipper å få skjolder. Med en liten vridning på rullen når du løfter den opp, drypper det ikke og du slipper å søle så mye. Legg et lite press på yttersiden av rullen når du ruller bortover veggen. Da får du et fint resultat, råder Sypriansen.

Hvis du har tatt kantene på forhånd og bruker en rulle med forlengerskaft, vil resten av arbeidet gå raskt unna.

– Når veggen er ferdig med første strøk, må den få tørke noen timer før du går på med strøk nummer to, sier Sypriansen. Og når strøk nummer to er gjort, er jobben ferdig.

Utstyr du trenger:

  • Rulle
  • Forlengerskaft
  • Sparkel eller akryl
  • Vinkelpensel
  • Maling
  • Dekkpapp/plastfolie
  • Maskeringstape
  • Stige