Gode tips når du skal male tak

Når du skal male tak, gjelder det å ha utstyret og teknikken i orden. Her gir malermesteren gode tips på veien!

Å male tak kan være en anstrengende jobb, men med riktig teknikk og godt utstyr er mye gjort. Malermester Idar Sypriansen deler her sine proffe tips med leserne.

Forarbeidet

Som ved alle malingsprosjekter innendørs, begynner man med å ta vare på det som ikke skal males.

– Ved takmaling dekker vi til møblene med plast. Når du maler taket, må du dekke hele gulvet og ikke bare langs kantene slik vi gjør når vi maler veggene, sier Sypriansen.

Etter at gulv og møbler er dekket, begynner selve grunnarbeidet.

Foto: Getty Images

– Når vi skal male tak, gjelder det samme som når vi maler vegger og tetter hull. Se over taket om det er noen sprekker eller lampepunkter som skal flyttes hvor det er gamle hull. Da tetter du igjen hullene med akryl, før du går i gang med å male, sier Sypriansen.

Start med kantene

– Når vi skal til og male tak, er det viktig å gjøre det samme som vi gjør når vi maler veggene. Det betyr at vi maler kantene først. Vi maler også listverket i samme farge som selve takflaten.

Kantene males med en vinkelpensel som er godt mettet med maling.

– Første gang vi dypper penselen før vi begynner å male, drar vi av penselen litt på siden av malingsspannet for å få smurt godt med maling i penselen. Så begynner vi å male kantene.

Etter at kantene er malt, kan du begynne på selve takflaten. Og her er godt utstyr spesielt viktig, ikke minst om du vil unngå å ende opp med malingsfregner etter endt arbeid.

– Jo mer penger du bruker på verktøyet desto mindre sprut blir det når du for eksempel ruller tak. En malingsrulle til taket skal ha litt mindre bust enn enn malingsrullen man bruker til veggene. Mindre bust gir nemlig mindre struktur. Og godt med maling på rullen er like viktig her som når vi maler vegg, sier Sypriansen.

Foto: Getty Images

Riktig teknikk

Det finnes en egen teknikk når man maler taket, og det er å jobbe jevnt og jobbe seg inn mot lyset.

–  Når du ruller taket, skal du rulle mot lys, det vil si at du ruller mot vinduet. Der hvor lyset kommer inn fra, der ruller du mot, ikke på tvers. Når du ruller tak, må du jobbe jevnt. Det betyr at du må legge pausene til før og etter du har gjort jobben. Hvis ikke risikerer du at det blir skjolder, advarer Sypriansen.

Når første strøk av taket er ferdig, er det bare å vente til det blir tørt. Så er det på tide med strøk nummer to. For akkurat som du trenger to strøk når du maler vegger, så trenger du også to strøk til taket.

– Det mange gjør feil når de maler tak, er at de bruker altfor lite maling. Det vil føre til et veldig skjoldete tak. Derfor er det veldig viktig med godt verktøy, bruk nok maling, og mal to strøk. Da får du et godt resultat, avslutter Sypriansen.

Dette utstyret trenger du:

  • Rulle
  • Forlengerskaft
  • Sparkel
  • Skrape
  • Takmaling
  • Dekkpapp/plastfolie
  • Maskeringstape
  • Stige

Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!