Gi nytt liv til tingene du elsker

Gjenbruk er trendy som aldri før. Ved å fornye og bevare gamle småmøbler og gjenstander i stedet for å kaste de på dynga, forlenger du levetiden og reduserer det totale forbruket.

Gjenbruk og redesign er inn – og ikke minst miljøvennlig og godt for lommeboka.

I stedet for å kaste gamle ting på dynga, oppfordrer hun derfor flere til å ta sprayboksene fatt, og gi nytt liv til gamle favoritter, inne som ute. Eller gjøre gjenstander som har gått ut på dato trendy igjen.

– Med litt maling kan de få nytt liv eller totalt forvandles med trendy eller gøyale farger, tipser Christina Hanevold hos Quick Bengalack i en pressemelding til Ifi.

Raskt og enkelt

Det er nesten ingen grense for hva som kan stå opp fra de døde med litt spraymaling. Stoler, småbord, hyller, lysestaker, blomsterpotter, lamper, vaser og sykler er bare noen eksempler på hva du kan male. I tillegg er jo spraymaling av god kvalitet godt egnet til kunstmaling. En av de store fordelene er at det er enkelt og raskt.

– Spraymaling er perfekt når du skal fornye småmøbler og pyntegjenstander. Det går kjemperaskt, og det er mye enklere å kommer til i vanskelige kriker og kroker enn hvis du skal male med pensel, sier Finn Robøle hos IBG.

Trendy farger

Bevar gamle møbler, gjenstander og ting. Fargesett dette i toner som passer til resten av interiøret. Spraymaling er ikke bare «knallfarger» og sort og hvitt. Det finnes nå i mange flotte trendfarger, som jordtoner, grønt, blått og mer sotede farger med silkematt finish. I tillegg finnes kule effektsprayer, som sølv- og gullfarger sprayer med skimmereffekt.

Ikke kjøp nytt hvert år – julepynten kan friskes opp, eller du kan gjøre gamle lysestaker til julestaker ved å spraye dem røde. (Foto: ifi.no)

Perfekt til jul

Spraymaling er en helårsaktivitet. Men det er ekstra lurt å tenke fornying nå i julen. Snart fylles norske hjem opp med julepynt i alle former og fasonger. Røde lysestaker, sølvfargede kongler og hvite nisser kjøpes inn. Men du trenger ikke å kjøpe nytt hvert år.

Gamle julekuler, lysestaker, kakebokser, adventsstaker og julekranser kan raskt fornyes og få forlenget levetid med et raskt spraystrøk.

Slik maler du med spray

  • Stå gjerne ute eller i en garasje når du holder på. Hvis du står inne må du dekke godt til alt rundt deg og sørge for god ventilasjon.
  • Sørg for at gjenstanden eller møblene er helt rene. Bruk gjerne en avfettingsspray først.
  • Det er viktig at du rister boksen godt. Når du synes du har ristet litt lenge, rist litt til!
  • Når du påfører, trykker du inn og slipper for hvert drag. Da får du ikke noe mer føyke enn det som er nødvendig.