Fargevalg i stua

Slik velger du riktige farger i stua.

Salget på egghvit til stueveggene daler markant, og det er de nye moderne og støvaktige pudderfargene som nå er hetest. Disse fargene gir også en lekker kontrast mot hvitmalte møbler, som mange har fra før.

Matte, tørre vegger
På slette vegger er det ekstramatte malinger som gjelder. Matt maling gjør at lyset ikke reflekterer seg på veggene på samme måte som før, og veggene ser «tørre» ut.

– Dette gir en ekstra pen effekt, med tanke på de fargene som er populære for tiden. Det er også lettere å få et pent resultat med en slik maling om ikke veggene er 100% strøkne fra før. En matt maling skjuler skjolder og ujevnheter bedre enn en blankere maling, sier malerekspert Heidi Sørensen fra Maleriet fargehandel i Hønefoss.

Lysere gulv
På gulv ser Sørensen at lysere gulv er på full fart inn igjen.

Lyse gulv, gjerne i fullplank er på vei inn igjen.
Foto: Colourbox

– Dette er både fordi det står bedre mot litt mellomfargede vegger, og muligens fordi folk har følt litt på hvor upraktisk et helt mørkt gulv er med tanke på støv. 

Gulvene skal gjerne være i fullplank, og med grovere strukturer enn det vi har sett før. Også her er det matte overflater vi søker.

Sisal og natur
Tepper med sisal-aktig utseende øker også. Dette er tepper som ikke samler støv på samme måte som tepper med høyrere fiber.

– Tepper binder støv ned mot gulvet. Inneklimaet blir bedre med en rens med tepperenser iblant.

Sisaltepper fra Bohus. Foto: Bohus

Når det gjelder dekor er det naturmaterialer og håndlaget som gjelder.

– Det er ikke like viktig lenger å følge hva «naboen» har. Uro i verden gjør muligens at vi ønsker en god, gammel og nostalgisk følelse av trygghet når vi dekorerer våre hjem, sier Sørensen.

Grovt og røft
Treden i dekor er altså grove, røffe teksturer som ikke skal se behandlet ut.

– Naturlig for alle penga, smiler Heidi Sørensen.

Blanke kontraster mot matt er fortsatt en slager, men i stuen vil vi kose oss. Der skal det være lunt og trygt.

– Dette ser vi også på salg av tapeter til stue. Strukturene, fargene og overflaten vi selger mest av er de som ikke har en blank vinyloverflate, men de som utseendemessig går mer over i en tekstilaktig overflate.

Bevare og spare
Ny teknologi fra malingsprousentene gjør også sitt til at vi nå kan velge maling med funksjon. Eksempel på dette er Nordsjø sin nye ekstramatte maling Light&Space som ved hjelp av lumitec-teknologi reflekterer lys opp til 40 prosent mer enn en vanlig veggmaling.

– Da kan vi enten få et lite rom til å få et løft, med tanke på følelsen av størrelse, eller ikke minst kutte stort ned på behovet av lys, sier Heidi Sørensen.

– Dette er helt i ånd med trenden: Bevare, spare og bry seg om.