Fargetrender for 2012

Fire fargetrender for 2012 gir deg valget mellom stille romantikk og kjølig teknologi, mellom personlig opprør og havets magi.

Fargetrender dukker opp i alle deler av samfunnet.

– Fargetrender dukker opp i alle deler av samfunnet. Noen trender varer en kort stund og andre trender varer en lengre periode, sier Lone Bjørslev Kisbye, som er PR-ansvarlig hos Flügger.

Flügger har gått langt for å hente inspirasjon til neste års farger. Blant inspirasjonskildene nevner de den kalde vinteren, Wikileaks-lekkasjer, katastrofen i Japan, Lady Gaga og mental frihet. Akkurat hvordan Wikileaks eller mental frihet gir inspirasjon til fargevalg, sies dog ikke.

Ut fra dette inspirasjonsmaterialet har de definert fire fargetrender for det kommende året. To av trendene gir en varmere palett, inspirert av romantikk og opprør, mens de to andre er kjøligere paletter, inspirert av teknologi og havet.

Autentisk romantikk
Dette er en trend vi har sett vokse frem en stund. IKEAs masseproduksjon må vike plass for det autentiske og for ekte håndverk. Nå handler det om å velge kvalitet og se det elegante i gedigne, rustikke naturmaterialer. Tid, ro, kvalitet og romantikk er stikkord for denne trenden.

Autentiske og romantiske farger til å skape en rolig stemning

– Bruk de autentiske og romantiske fargene til å skape en rolig, meditativ stemning som demper gemyttene. Omgi deg med fine ting som har sjel, gleder sinnet og som er verd å ta vare på. Finn fargene i tre, skinn, stein og jord, sier Bjørslev Kisbye.

Opprørsk frihet
Dette er en frihetssøkende trend som handler om å uttrykke seg sterkt og personlig. Gjør opprør mot det bestående, våg å uttrykke deg på en måte som er visuelt provoserende, og omfavne det skjeve, det frie og det personlig.

Energiske farger til å hylle en enkelt vegg

– Bruk de energiske fargene til å hylle en enkelt vegg, et gulv eller et møbel som fortjener ekstra mye oppmerksomhet, foreslår Bjørslev Kisbye.

Men vil du virkelig omfavne den opprørste frihetstrenden, kan du overrask med uortodokse, uensartede fargekombinasjoner. Ikke vær redd for å sette ditt preg på omgivelsene gjennom fargevalgene du tar.

Mikro makro
Dette er en trend preget av en nøktern ytre verden i kombinasjon med en indre verden bestående av mental frihet og innovasjon. Stikkordene her er kjølig ro, nøytralitet og abstraksjon, teknologi og molkeyler.

Fargene er kjølig ro, nøytral og abstrak.

– Fargene danner bro mellom små ideer og tung teknologi fra den mentale til den fysiske verden. Trenden sammenfletter mikroskopiske molekyler og store resultater med kjølige og reflekterende farger, hevder Bjørslev Kisbye.

Saltblå magi
– Saltblå magi er en livgivende trend fylt med eterisk skjønnhet og dyster dybde, sier Bjørslev Kisbye.

Trenden er inspirert av havet og det mystiske

Denne trenden er inspirert av havet og det mystiske livet som skjuler seg like under havets overflate, og fargene er havets egne. Vær oppmerksom på at de kalde fargene i den saltblå magien kan bli forsterkte i det kalde skandinaviske lyset. Det kan skape et totalinntrykk av blå kulde, og fargepaletten bør derfor benyttes i mindre doser i interiøret.

Derimot er det en fargetrend som kan passe perfekt i sommerhuset ved havet. Her kan farger og omgivelser få virke sammen og understreke det maritime, samtidig som det varmere sommerlyset myker opp helhetsinntrykket og gjør det lunere.