Disse fargene blir trendy i 2016

Har du fylt hjemmet ditt med hvitt og sort interiør er det på tide å tenke nytt. – Vi er rett og slett gått lei, mener fargeekspert.

Få mer plass med tilbygg

Sorte rammer, hvite vegger, grå møbler. I nærmere ti år har hvitt vært en viktig farge i norske hjem. Men skal vi tro ekspertene er denne trenden nå på retur. 

– I 2016 vil vi se en mer variert fargebruk. Vi velger mer personlig og det blir viktigere å ikke bare ha den samme fargen som alle andre, sier fargeekspert Dagny Thurmann-Moe.

I stedet er farger som blått, grønt og blågrønt på full fart oppover som de nye nøytrale fargene.

Grønt ligger an til å bli den mest populære fargen for både vegger, møbler og interiørdetaljer, fordi den skaper en lun atmosfære og passer til de fleste andre fager.

– Hvitt og grått er over toppene sine. Hvitt er i motsetning til hva folk flest tror ikke en beroligende farge, men stressende for hjernen siden den bruker mye tid på å lete etter kontraster. Vi er rett og slett lei og vil ha noe nytt, sier Thurmann-Moe. 

GJØR DET SELV: Slik fjerner du gammel maling

Foto: Tale Olivia Henningsen/Fargerike

Trenger ikke se ut som et sirkus

Rosa, orange, cognac og ulike terracottafarger er også på vei tilbake igjen.

Men selv om vi kommer til å fylle hjemmene våre med mye mer farge, betyr det ikke at det skal se ut som et sirkus hjemme, påpeker fargeeksperten.

– Fargebruken blir mer sofistikert og kompleks, og det er veldig mange forskjellige typer farger som er på vei oppover. Duse, støvete, sterke, mørke, bleke, klare: egentlig det meste. Hva du vil bruke er opp til deg, sier Thurmann-Moe.

Hvordan kan man innrede hjemmet sitt med disse fargene?

– Hvis du har hvite eller grå vegger i dag, vil de fleste farger føles ganske dominerende siden spesielt hvitt ikke hører sammen med farger i for eksempel en fargesirkel eller i naturen.

– Dersom du på enkelt vis ønsker å bruke mer farger hjemme, er faktisk den enkleste måten å male veggene i en dus og forsiktig farge, som for eksempel grønn, blå eller blågrønn. Da vil alt annet falle på plass, sier hun.

Lurer du på hvordan du skal velge riktig fargepalett? Disse forhåndsreglene burde du ta

Foto: Tale Olivia Henningsen/Fargerike

Kontrast til det automatiserte samfunnet

Mens Nordsjö idé&design har kåret årets farge til gullaktig oker, har Fargerike kåret rosa til årets farge. Ifølge kreativ leder i Fargerike, Tale Henningsen, representerer rosa den nye luksusen vår.

– Vi lever i en tid der vi hele tiden er «online», og vi omringer oss av en hard verden med betong og stål der alt er automatisert. Dette står i kontrast til oss mennesker som er litt myke. Derfor søker vi noe annet, sier Henningsen.

– Rosa representerer det myke og behagelige. Den føyer seg vakkert inn i våre hjem og gir en naturlig varme.

Henningsen tror at folk ønsker å være mer unike, og at man derfor henter frem farger fra en svunnen tid.

Hun mener årets farger blant annet er inspirert av folklore og broderier, midtøsten og det mystiske.

– Vi er klare for å få frem litt mer farge så vi ikke blir gjemt bort. Vi trenger mer farge og vitaminer i hverdagen, sier hun.