Derfor skal du male panelet nå

Planer om å male innepanelet i år? Gjør det før sommeren kommer, nå er nemlig den beste paneltiden!

Når skal man male panel?

Dersom du har noe treverk inne som skal males, bør du ikke utsette det lenger. 

Årets første måneder er den beste tiden for en slik jobb, med det tørre og kalde vinterværet som utgangspunkt, fremkommer det i en pressemelding fra ifi.no

Unngå krympesprekker 

Tre er et naturlig materiale, som krymper når det tørker og sveller når det blir fuktig. Hvis du maler panelet om sommeren når luftfuktigheten er høy, vil treverket krympe når det går mot senvinter.

I januar, februar og begynnelsen av mars er luftfuktigheten på sitt laveste, og treverket har tørket og trukket seg godt sammen. 

− Maler du når treverket er mer fuktig, kan det komme frem skjemmende umalte krympesprekker senere, sier Chera Westman, rådgiver hos IFI. 

FARGE OG GLANS: Mal panelet og gi det den farge og glans som du ønsker deg.  Tradisjonelt males panelvegger i glans 20. Men du kan få både blankere og matter malinger enn det. Nå råder en matt trend, og mange velger glans 5 også til panel. 
Foto: Chera Westman/ifi.no
Unngå krympesprekker ved å male panelet nå. Foto: Ifi.no

Slik maler du panel: 

1. Rengjøring

Fjern støv med tørr mikrofiberklut eller støvsuger. Tørk av veggen med vann iblandet det rengjøringsmiddel som følger samme malingssystem som malingen du skal bruke. Tørk av med rent vann. 

2. Dekk til

Dekk tilstøtende flater med maskeringstape, dekkefilt eller dekkepapp. 

3. Grunning og sperring

Grunn panelet med et første strøk med en kvist- og sperregrunning. La tørke over natten eller i henhold til produsentens anvisninger. Mellomslip lett for å fjerne fiberreisning før du påfører det andre strøket av sperregrunningen. La tørke og slip vekk fiberreisning før du maler videre. 

5. Mellom- og toppstrøk

Normalt trengs det to strøk med toppstrøksmalingen for å få god dekk, og jevn farge og glans. Bruker du kvist- og sperregrunning til toppstrøk, holder det å påføre det ene toppstrøket. 

Slå malingen over i en bøtte med riller på innsiden eller et stort malebrett. Påfør malingen med rull montert på forlengerskaft. Har du profilert panel, er det lurt med en pensel for hånden som du bruker til å male inne i de fleste profilene. Penselen bruker du også inn mot lister og i hjørner der rullen ikke kommer til. Velg gjerne pensel med skrå bust. Ha også en bred og flat pensel, såkalt fordriver, klar. Denne bruker du til å glatte ut mønsteret som rullen etterlater i flaten.