Advarer mot støvmasker på menn med skjegg

Har du skjegg og pusser opp med vanlig støvmaske? Da lever du farlig.

Når man pusser opp hjemme kan det fort virvle seg opp partikler og støv i luften. Derfor tyr de fleste til en såkalt støvmaske.

Men Arbeidstilsynet advarer nå mot dårlige engangsmasker, skriver NRK.

Og har du i tillegg skjegg er du ytterligere utsatt.

– På grunn av skjegget får du ikke god nok tetting rundt masken. Luften går minste motstands vei, så derfor vil den også kunne gå langs maskekanten gjennom skjegget, sier Randi Hag, sivilingeniør og yrkeshygieniker på yrkesmedisinsk avdeling på Haukeland universitetssykehus.

LES OGSÅ: Pass deg for falske byggevarer

Gir falsk trygghet

Som yrkeshygieniker har hun over 20 års erfaring med å undersøke pasienter som har pådratt seg yrkesrelaterte skader og sykdommer.

Hun mener det er alvorlig at engangsmaskene gir en falsk trygghet for menn med skjeggvekst.

– Vedkommende tror de er beskyttet godt nok, og så er de kanskje litt mer uvøren om man ikke hadde hatt på seg maske, sier Hag.

Med det risikerer man å få det fine støvet i lungene og pådra seg forskjellige type luftveissykdommer eller luftveisplager.

Ifølge Hag er det også noen som bruker for munnbind under oppussing. Disse filtrerer ikke støvet, og beskytter heller ikke mot avdamping fra maling eller liknende. Engangs støvfiltermasker beskytter heller ikke mot slike gasser eller damp.

LES OGSÅ: Nå pusser vi opp for 67 milliarder kroner!

Foto: Getty Images

Så hva skal man gjøre?

Man tenker kanskje at dette kun gjelder de som har mye skjegg, men yrkeshygienikeren forteller at dette problemet gjelder de fleste menn.

– Det trenger ikke være helskjegg. Mange menn har ganske kraftig skjeggvekst, og man kan ikke være nybarbert hele dagen, sier hun.

Så hva skal man gjøre da? Ifølge Hag ligger løsningen i kjøkkenskapet:

– For å være trygg må man smøre inn skjegget med smør eller vaselin. Man burde også bruke en god støvfiltermaske med en filterkvalitet på P2.

– Vi anbefaler også masker med en liten utpustventil. De er kanskje litt dyrere, men de er lettere å puste i, og de varer lenger, sier Hag.