Å bo med farger

Å bo med farger kan gi ny vitalitet i en grå hverdag. Likevel er det mange som sverger til de hvite og nøytrale veggene. Hvordan tar man skrittet inn i fargenes verden igjen?

I vår forkjærlighet for nøytrale flater, hvite vegger og lyse interiør, har kjærligheten til farger blitt glemt bort i mylderet av hvittoner. Korallrød og smørblomstgul har blitt skjøvet til side for ord som eggehvit og antikk.

Men ikke alle har det slik. Noen dyrker fargegleden også i interiøret, og forfatter og interiørarkitekt Nina Stang har møtt noen av dem. Hun er aktuell med ny bok, og her får vi møte atten norske huseiere som har satt sitt personlige preg på interiøret.

Velkommen inn: 18 boligeiere ønsker velkommen inn i denne boka som viser personlige løsninger på innredning og fargevalg.

Nordisk lys
Tidligere har Stang skrevet bøkene Kjære hus og Peiser og ovner. Denne gangen er det innredning og farger som står sentralt når hun ønsker Velkommen inn!

Stang stiller spørsmålstegn ved vår forkjærlighet for hvitfarger som «nordisk lys».

– Om sommeren er det nordiske lyset vidunderlig. Men da er vi jo ute. Om vinteren er det nordiske lyset blålig og kaldt. Halve dagen er det ikke her i det hele tatt. Kanskje vi trenger noen farger å varme oss på? spør hun.

Prøv deg frem
Stang innrømmer at det kan være vanskelig å finne riktig farge til interiøret. Det er også en av grunnene til at mange velger å gå for det enkle og nøytralenår det kommer til fargevalg. Men Stang og boligeierne hun har møtt forsikrer at det ikke behøver være slik.

– Noe av hemmeligheten til de som får det til, er at de ikke gir seg på første forsøk. De begynner med noen halve litere med ulike nyanser av farge de vil ha. Maler dem på veggen eller på store ark. Ser på dem til ulike tider av døgnet. For fargene forandrer seg fra dagslys til lampelys, sier Stang.

– Når du har fått en prøve på veggen, er det lettere å se om fargen er et riktig valg. Eller om den er for lys eller mørk, for blek eller for sterk. Da kan fargehandleren hjelpe deg videre, sier Stang.

Inspirert av en kjole
Hvis du våger å tenke utradisjonelt, kan du få et helt unikt interiør. Et av parene som blir presentert i boka har en svakhet for 50-årene, og det går igjen i huset deres. De studerte gamlefargekart for å få de riktige 50-talls fargene, og hentet også ideer fra mer uventet hold.

– I 50-årene malte man ofte en fondvegg i en annen farge enn resten av rommet. Dette er blitt moderne igjen i dag. Toini og Arne har en slik vegg i spisestuen og en i musikkrommet. Den siste er inspirert av et kjolestoff, forteller Stang.

Paret nøyde seg dog ikke med én farge på fondveggen, men dro like godt til med hele seks farger. Den aktuelle kjolen besto nemlig av trekanter i forskjellige farger, og slik ble også veggen seendes ut. Vågalt, men uhyre slående når resten av interiøret stemmer overens.

Spør ekspertene
Synes du det er vanskelig å bruke farger i interiøret? Du kan be om råd fra Vi i villas eget ekspertpanel.

Interiørdesigner Trude Wold Hansen svarer på det du måtte ha av interiørspørsmål, mens malingsekspert Heidi S. Sørensen ved A/S Maleriet Fargehandel kan veilede deg når det gjelder fargevalg, maling, beis og olje.