9 tips til å velge riktige farger

Det er på tide å pusse opp hjemme – men skal du gå for nøytrale vegger i hvitt eller grått, eller er det på tide å introdusere litt blått, grønt eller oransje? Les fargeekspertens råd til hvordan du fargesetter rommene på en harmonisk måte.

Dagny Thurmann-­Hoelseth er en ­uavhengig fargeekspert med blant annet lang fartstid som kreativ leder i malingskjeden Fargerike. Les mer om farger på bloggen thedailyd.no.

u003Cspan class=u0022s2u0022u003Ethedailyd.nou003C/spanu003E

Så hvordan får du en harmoni mellom de ulike romene i huset? Dagnys tips er å lage en fargefamilie for hjemmet ditt. Det betyr slett ikke at alle fargene skal være like, men at de skal harmonere. Du kan for eksempel bruke lyseblått i det ene rommet, male én vegg mørkeblå i et tilstøtende rom, for så å ha en tapet med blått i mønsteret i et tredje rom. Poenget er å skape en helhet.

En mørk tone på alle fire vegger samler rommet og får det lyse taket til å løfte seg. Fra Flügger.

Ifølge fargeeksperten er blå og grønne nyanser relativt nøytrale, men fremhever og gir glød til andre farger rundt seg: – Har du blått på veggen, er det fint å skape en kontrast med interiørdetaljer i varme farger som oransje eller rødt. Komplementærfarger gir vanligvis fine kontraster, og et godt tips er å ikke gå for den fargen som ligger rett på motsatt side i fargesirkelen, men heller bevege deg et hakk til venstre eller høyre i komplementærskalaen, foreslår Dagny.

Farger påvirker sinnsstemningen, derfor er det viktig å tenke på hva slags funksjon rommet du skal male har. – Velg for eksempel rolige farger til soverom. Fine valg er lavendel, dus blå eller mørkeblått. Unngå rødt og oransje i rom hvor du vil ha ro, de er veldig aktive farger som setter i gang mange prosesser i hodet, forklarer Dagny Thurmann-Hoelseth. Tenk også over fargevalget på kjøkkenet – her er det forsket på at blått senker appetitten, mens gult og rødt gjør at du spiser mer og fortere.

Vegg: Lady Balance 7163 Minty Breeze. Kjøkkenfronter: Lady Supreme Finish halvblank 7163 Minty BreezeStol: Lady Supreme Finish silkematt 7555 Soft Mint.

Dagny innrømmer at hun ikke har sansen for matt maling: – Nei, veggene blir fortere støvete og skitne med matt overflate. Dessuten gir halvblank eller blank finish mer glød til fargene, siden den reflekterer mer lys, forklarer hun.

Farge inni: Lady Supreme Finish halvblank 2024 Senses. Farge utenpå: Lady Supreme Finish matt 471 Lys Antikk. Vegg: Lady Balance matt 471 Lys Antikk. Stoler: Lady Supreme Finish halvblank 2024 Senses og 2859 Whispering Red.

BLÅTT: Nyanser fra midnattsblått til lys turkis blir å se på alt fra interiør til klesplagg i 2015. GRØNT: Farger som flaskegrønt og blågrønt står også sterkt i trendbildet nå.

App Store