Råd for deg som skal legge gulv i kjeller

Skal du legge gulv i kjelleren? Her får du tipsene.

Det å legge gulv i kjeller kan føre til et par ekstra problemstillinger i forhold til det å legge gulv i andre deler av boligen. Det første du bør gjøre er å sjekke at gulvet er uten synlig fukt.

– Hvis oppbygningen av eksisterende gulv ikke er kjent, bør man ta hull for å undersøke, spesielt for å se om det er varmeisolasjon og/eller fuktsperre under betonggulvet, anbefaler Sintef Byggforsk.

Bygge opp gulvet

I en del tilfeller kan det være aktuelt å bygge opp gulvet. Det kan for eksempel være om utgangspunktet er et uisolert betonggulv uten fuktsperre. Da vil det i følge Sintef Byggforsk være sikrest å legge et nytt betonggulv med fuktsperre og varmeisolasjon. I slike tilfeller bør du vurdere hvordan det vil påvirke takhøyden samt andre relevante forhold, som endring av dører, trapper eller faste innredninger.

Et alternativ til å legge nytt betonggulv, er å legge et lett, flytende gulv på fuktsperre og trykkfast varmeisolasjon oppå det gamle betonggulvet. Det samme gjelder tilfarergulv, hvor det da anbefales å legge noe isolasjon under tilfarerne.

Kjellergulv: Det kan være aktuelt å bygge opp eller senke gulv når det skal legges nytt gulv i kjeller.

Lavtbyggende gulv

Skulle det ikke være mulig å bygge opp gulvet med nok tykkelse, er det mulig enten å legge flytende gulv på fuktsperre uten isolasjon eller å legge et damåpent belegg direkte på eksisterende betonggulv.

Av hensyn til varmetapet mot grunnen fraråder Sintef Byggforsk at man bruker gulvvarme i uisolerte gulv. Keramiske fliser og heller av naturstein på gulv uten gulvvarme gir dårlig varmekomfort og anbefales derfor ikke.

Større takhøyde ved senking

Andre ganger kan det være mer gunstig å fjerne det eksisterende gulvet, både for å skape større takhøyde og legge et bedre gulv.

Du kan også lese mer om alle metodene i anvisning Innredning av oppholdsrom i eksisterende kjeller i Byggforskserien. 

Vil du lese mer om kjeller? Meld deg på vårt nyhetsbrev!