Gammel kjeller ble som ny

Den gamle kjelleren ble som ny etter at ekteparet rehabiliterte det 300 år gamle huset i Melsomvik.


Lite funksjonell: Den gamle kjelleren var fuktig og fungerte dårlig.

Med hjelp fra familie og venner gravde Ingunn Moholt og Paul Waaler i løpet av noen vinteruker ut 20 kubikkmeter mur, jord, stein og leire fra kjelleren sin. Etter tre måneder var en helt ny kjeller født.


Drenering
I tillegg til bad og toalett inneholdt kjelleren vaskerom og grovkjeller. Kjelleren var ganske fuktig. Derfor ble utvendig drenering rundt huset utført sommeren før rehabiliteringen ble iverksatt. I tillegg var takhøyden altfor lav.

Dette ønsket familien å gjøre noe med. Det gamle murgulvet ble slått opp og hele kjelleren gravd 60 centimeter dypere, til et nivå under den gamle, tykke grunnmuren.

Ny grunnmur måtte derfor støpes under den gamle. Samtidig ble kjelleren også drenert innvendig.

(Saken fortsetter under bildet)


Egen hule: Ingrid koser seg i sin egen lille hule i den nyinnredede kjelleren. Legg merke til den tykke muren.

Kaos
På ett tidspunkt hadde familien verken bad eller toalett . Resten av leiligheten i firemannsboligen var helt nedstøvet i forbindelse med rivingsarbeidene i kjelleren, der taket var isolert med leire. Kjøkkenet fungerte heller ikke i en periode på grunn av vannlekkasje.

– Akkurat da fikk datteren vår, Ingrid, nok, og flyttet til bestemor, forteller Ingunn.


Dyktige
På grunn av de tykke murene var mulighetene til å endre romløsningene små. Badet lå imidlertid slik til at det var mulig å bygge litt større enn det gamle.
Bedriften som var engasjert til å stå for gjenoppbyggingen hadde dyktige, polske flisleggere ansatt, noe som passet ypperlig, siden både bad, toalettet og alle gulv skulle flislegges.
– Jobben var utfordrende fordi få av veggene er rette, men resultatet ble fantastisk bra, synes Ingunn og Paul.

Ikke mer strøm
Kjelleren er i dag tørr og fin og inngår som en del av boligen. Nye, rømningssikre vinduer er montert. Varmekabler i gulvene gir lun varme. En luftig vindeltrapp har erstattet den bratte hønsestigen som tidligere førte ned fra leiligheten. Alle innvendige steinmurer er beholdt og malt hvite.
Familien har heller ikke merket høyere strømregninger etter at kjelleren sto ferdig.
Manglende isolering i gulvet gjorde oppvarmingen av det gamle badet til et strømsluk.

Pinterest Instagram Print

Mest leste artikler