8 ting som ikke skal på loftet

Det er fristende å sende rotet opp på loftet - her er tingene du IKKE bør stue vekk på loftet. 

Ute av syne – ute av sind. For mange av oss er det fristende å stue gjenstander vi ikke trenger akkurat nå opp på loftet. Men vær obs, mange av disse tingene kan bli ødelagte av temperatursvingninger, skadedyr og fukt.

Her er 8 ting som helst ikke skal ende sine dager på loftet:

1. Møbler og annet interiør i naturlige materialer

Tre og polstrede møbler hører ikke hjemme på loftet, og heller ikke i kjelleren eller garasjen. Tremøbler, tepper og madrasser – ja selv lekedyr i tøy – er sårbare for fuktskader og mugg.

På tide å rydde? Les mer om ryddemetoden som faktisk funker.

2. De fleste former for klær

Klesmøll har en tendens til å oppsøke loft og kjeller hvor det oppvares klær. Den kan være vanskelig å bli kvitt, fordi det kan være vanskelig å spore opp kildene på loftet eller i kjelleren.

I tillegg svinger temperaturen og det er fare for vannskader. Klær og tøy bør oppbevares i skap hvor temperaturen er jevn, så dette bør helst oppbevares i huset.

Lær og pels holder seg også best i et stabilt kjølig klima – et slik klima finner man ikke på loftet.

Kan man lagre i råkjeller? Ja, hvis du har kontroll på fukten

3. Bøker og dokumenter

Foto: Getty Images

Viktige papirer som fødselsattester, pass, skriftlige avtaler og andre viktige dokumenter bør ikke stues vekk i pappesker og bokser på loftet.

Hvis det overhodet ikke er plass til dem i huset, og loftet er eneste oppbevaringssted, bør de legges i en plastbeholder med tettsittende lokk før du legger dem på loftet.

Papirbilder, kunst og bøker hører heller ikke hjemme på loftet. Disse kan fort bli ødelagt av fukt, varme og mugg hvis de bare settes på loftet.

4. Matvarer

Hvis matvarer midlertidig skal plasseres på loftet, så må de oppbevares i lufttette beholdere. Og for å være helt sikker bør du pakke lett bedervelige matvarer inn i plast før de legges i beholderne. Dette er den beste måten å forsikre seg mot at insekter, mugg og matmøll ikke gjør skade.

Slik unngår du muggsopp

5. Elektronikk

Temperatursvingninger og fukt vil ødelegge elektronikk som plasseres på loftet.

6. Stearinlys

Ikke oppbevar stearinlys på loftet – du risikerer at de smelter til det ugjenkjennlige når temperaturen skyter i været på varme sommerdager.

7. Gass

Har du gassgrill? Da skal ikke gassflasken oppbevares på loftet. Du bør heller ikke oppbevare andre brannfarlig væsker der.

8. Julepynt

Lagrer du julepynten på loftet? Da kan du få deg en uhyggelig opplevelse neste gang du skal hente den ned. Julepynt er ofte laget av naturmaterialer som halm og kongler – muggsopp stortrives på slike materialer.

Oppdager du muggen julepynt bør du finne fram lommelykt og finne ut hvordan det ser ut på loftet. Mugg på julepynt og juledekorasjoner kan nemlig være et tegn på at du har et inneklimaproblem.