Laminatgulv – holdbart og lett å rengjøre

Laminatgulv er av mange blitt sett på både som et billig og dårlig alternativ, men teknologien har banet vei for god kvalitet til en fornuftig pris. I dag handler laminatgulv like mye om rustikke design som robusthet.

Dersom du skal bytte ut gulvet ditt er laminatgulv et godt gulvvalg med mange utseendemessige muligheter.

– Laminatgulv kan se ut som parkett, som skifer eller naturstein. Det består av et fotografert bilde som er lagt under et toppsjikt på en hard trefiberkjerne, sier Bjørg Owren, kreativ leder hos Informasjonskontoret for farge og interiør.

Det er ikke lenger et kompromiss med din smak eller interiørstil å velge laminat. Tvert om, i dag er det et uovertreffelig gulvvalg med tanke på funksjon, slitestyrke og design.

– Mange rynker litt på nesen når de hører ordet «laminat», men utviklingen har gått fremover. Nå får man svært gode laminatgulv i en stor bredde av ulike design, understreker Owren.

RBI har laminater fra Kronotex. Nyheter er innenfor seriene Dynamic, Mammut, Exquisit og Robusto. Foto: Produsenten

Laminatgulv er slitesterke

Laminatgulv passer i de fleste rom, med unntak av våtrom. De rent tekniske egenskapene gjør at laminatgulv er et godt gulvvalg for barnefamilier og de som har dyr. 

Tarketts laminatkolleksjon har fått et stort utseendemessig løft. En av nyheten heter Long boards (bildet) og er et godt gulvvalg for hundeeiere. Foto: Tarkett

– I all hovedsak er fordelene med et laminatgulv at det er vedlikeholdsfritt og har god holdbarhet. Det er også slitesterkt. Et tørt inneklima skader trevirket i tregulv, men laminat er bestandig mot det, sier Audar Dørum, markedssjef hos gulvleverandøren RBI.

I tillegg til å være holdbart, er laminatgulv lette å holde rene, normalt holder det med støvsuging eller tørrmopping. Får du flekker på laminatgulvet kan du fjerne disse med en fuktet klut.

Laminat kan installeres over vannbåren varme og selvbegrensende elektrisk varme.

Hva er laminatgulv?

  • Gulv av laminat består av flere sjikt. Øverst er overflatesjiktet, som beskytter mot riper og merker, og gjør gulvet enkelt å rengjøre.
  • Under er et dekorlag. Dette er rett og slett et trykt papir, og finnes i uendelige farge- og mønsterkombinasjoner.
  • Under dekorlaget finner man den stabile bæreren, som gjerne består av en HDF-plate med 80 prosent trefiber behandlet for å gi ekstra stabilitet og styrke.
  • Nederst er bunnsjiktet, som beskytter mot fuktighet og gir ytterligere stabilitet.

Kilde: Ifi.no og Tarkett