Villabloggerens beste tips

Blogger Linda Gil Billdal deler sine beste interiørtips.

1. Planleggingen
Planleggingen er nesten den viktigste fasen på veien mot et personlig hjem. Skal du pusse opp eller gjøre forandringer, så ha først en skikkelig brainstorming. Diskuter og finn så mange forslag og løsninger som dere kan, og når du/dere tror dere har en idé dere kan gå for, så bør tanken få ligge et par uker eller gjerne enda lenger om dere har tid. La tanken fordøyes før dere bestemmer dere. Bo dere inn, føl dere frem. Er du utålmodig, så skynd deg langsomt.

Ved å diskutere mange forskjellige ideer og tanker åpner dere opp for forslag som ellers kanskje ikke ville ha kommet frem. Etter at oppussingen/forandringen er ferdig er det svært kjedelig å oppleve at forarbeidet/planleggingen ikke har vært grundig nok, og det vil som oftest koste både tid og penger å gjøre om på resultatet – om det i det hele tatt lar seg gjøre. Mitt viktigste tips må derfor være: Tenk grundig, og tenk igjen!

2. En varig base
Skaff inspirasjon f.eks. ved hjelp av både nye og gamle interiørblader, blogger og informasjonssider på nett, men husk at mye av den informasjonen som publiseres i dag er preget av dagens trender, og et hjem og interiør bør ikke baseres på hva som er trendy i dag. Tenk langsiktig samtidig som du ser tilbake på hva som har vært. Plukk ut dine klassikere som en grunnbase i hjemmet. Tenk over hvilke farger, møbler og stiler du/dere ”bestandig har likt”. Har du alltid vært mest svak for rette linjer og stram design, eller er du mer den jordnære med skinn, grove tekstiler og varme farger, eller er du kanskje en drømmer med behov for lyse møbler med patina og historie fra svunne tider? Finn deg selv blant alle mulighetene!

3. Trender
Når du har funnet ut hvilke grunnelementer du vil ha i ditt personlige hjem, så sitter du med etgodt utgangspunkt. Er du inspirert av trender og ting du kommer over, så kan du lett friske opp hjemmet ved å tilføre detaljer som puter, duker, gardiner og andre stemningsgivende elementer. Unngå å bruke mye penger på en trend før du vet at dette er noe du virkelig ønsker å bruke pengene dine på, for husk at lykken kan være kortvarig når ”trend blir tabu” (noe som stadig vekk, og periodevis, skjer).  Av samme grunn kan det være lurt å ikke kaste, men heller spare på noen av de tingene du ikke lenger vil ha stående fremme (dersom du har plass til det). Ingenting er morsommere enn å hente frem gamle skatter fra kjeller og loft.

Linda Gil Billdal

4. Personlig, og ikke som alle andre…
Det er gøy å ha et hjem som inspirerer og motiverer andre, men det er ikke gøy om alle skulle ha akkurat det samme som deg. Prøv derfor å tilføre elementer som ikke alle andre har, og om ikke alle andre kan skaffe. ”Alle” handler på de store kjedebutikkene, ”alle” ser de samme reklamene og blir inspirert av de samme magasinene, ”alle” liker det samme til samme tid – og til slutt blir alle like lei av de samme detaljene.

Kjøper du brukt er det ofte mindre sjanse for at andre kan skaffe seg akkurat det samme som deg, og husk at brukt ikke nødvendigvis behøver å bety gammelt og shabby for blant brukvarealternativene finnes det et godt og allsidig utvalg. Et lett tilgjengelig alternativ er f.eks finn.no.

Det krever en del bevissthet for ikke å la seg avlede av trender og markedsføring, men prøv å handle med utg. pkt i din egen personlige stil og kreativitet. Blir du inspirert og har lyst på noe nytt, så prøv å tenk over hvordan du kan hente inspirasjon samtidig som du lar din egen personlige stil bli resultatet av hjemmets siste justering.

5. Kontraster
Kontraster i interiøret er viktig! Kontraster komplimenterer hverandre og gjør at alle hjemmets elementer kommer til sin rett. Har du ingen kontraster kan det fort resultere i at alle tingene flyter i hverandre – interiøret mister blikkfang og balanse.

Kontraster og balanse kan du få vha farger, ulike tekstiler, ulik overflate og materiale på gulv, vegger og møbler, et overraskende element e. a. Når det gjelder farger, sies det ofte at man skal holde seg til maks tre nøytrale grunnfarger, og så kan man friske opp med små fargedetaljer utover dette. Ikke for mye, ikke for lite. Alt med måtehold – som livet forøvrig.

6. Ditt hjem
Det er skrevet utallige bøker og velmenende forklaringer om hvordan du skal bo og innrede, men viktigst av alt er å huske på at det er DU som skal bo i DITT hjem. Det er du som skal trives, og det er dine boligkrav som skal oppfylles.

Lykke til på veien mot ditt personlige hjem!