Spiler: Alt om den populære interiørtrenden

Spiler er en av dagens største interiørtrender og kan brukes til så mangt. Det er faktisk kun fantasien som setter en stopper for spilers bruksområder. I denne artikkelen har vi samlet inspirasjon, samt alt du trenger å vite om spiler.

Spilevegg i gangen - alt du skal vite om spiler

Treverk generelt skaper kontraster, dybde og varme i et rom – men med den populære spileteknikken kan du i tillegg skape en stor forandring. Det gir en god akustikk til rommet, og spesielt i store rom eller hus hvor gjenklang er et problem.

Hopp på spiletrenden du og:

Spiler utendørs

Lyst på inspirasjon til hvordan spilene kan brukes i hagen eller på terrassen? Nedenfor har vi listet noen populære ideer til hva du kan bruke spiler til utendørs.

Pergola

Har du en åpen plass eller et sted i hagen som trenger noe ekstra, er det perfekt å bygge en pergola der. En pergola av spiler vil gi deg et ekstra rom i hagen med garantert hyggelig atmosfære.

Spilerekkverk: Terrasse

Å bruke spiler som rekkverk til terrassen har vært populært lenge, men nå har det tatt enda mer av. Dette fordi et spilerekkverk gir terrassen et moderne og stilfullt uttrykk.

Du kan velge om du vil beholde eikefargen og la rekkverket stå som en kontrast til husets farge. Eller så kan det selvfølgelig beises eller mailes, for å gå mer i ett med huset.

Levegg – spiler

Ønsker du skjerming mellom uteplassen og et fellesområde eller naboen, er levegg en god løsning.

Spiler innendørs

Spiler kan like mye brukes innendørs, som utendørs. Her er fire forskjellige løsninger på hvordan du kan inkorporere det i ditt hjem.

Spilevegger

Når man snakker om spilevegg innendørs, er den mest vanlige løsningen å bruke spilene som romdeler, enten frittstående eller fastmontert. Årsaken til dette er at spileveggen erstatter den tradisjonelle lettveggen, og gir et mer åpent og luftig resultat.

Er du ikke på utkikk etter en romdeler, men bare ønsker å gi stuen, soverommet, badet eller kjøkkenet et nytt utseende, kan du helt fint dekke en vegg eller to med spiler. Resultatet blir superfint.

Spilehimling

Gipsplater eller en type panel er vanlige valg når de fleste skal kle innvendige himlinger. Har du derimot lyst på noe annet, er spilehimlig et pent og moderne alternativ.

Ved å bruke spiler i taket, bryter du opp de glatte tak- og veggflatene. Du kan selv bestemme hvordan sluttresultatet skal bli, da du selv kan velge farge, tykkelse, avstand og oveflatebehandling av spilene.

En spilehimling stopper deg ikke i å kunne montere lys i tak. Du kan både ha spotter, hengelamper eller andre typer belysning selvom du har spiler i taket. Å felle inn LED-striper mellom de enkelte spilene er også en moderne og stilig mulighet.

Spilerekkverk: Trapp

Spiler kan også gjøre trappens rekkverk hjemme mer spennende. Har du allerede spiler eller eiketre andre steder i hjemmet vil dette også være med på å skape en rød tråd til interiøret.

Sengegavl av spiler

Lyst på sengegavl og åpen for en litt mer utradisjonell løsning? Da er en sengegavl av spiler noe for deg og vil gi soverommet ditt en wow-faktor.

Materiale til spiler

Når det kommer til hva slags materiale du skal bruke til spilene, er det mest vanlig å bruke noen som har en tykkelse fra cirka to centimeter til litt over tre centimeter. Spilene skal også gjerne ha en centimeters avstand mellom hver spile.

I forhold til overflatebehandling, kan det både males, lakeres, oljes eller pigmenteres/oljes. Da det kan være krevende å komme til med pensel når spilene først er montert, spesielt om de henger i taket, kan det være en fordel å få de levert ferdigbehandlet.

Ask, eik og furu er de mest vanlige tresortene det blir laget av. Det finnes naturligvis produsenter som lager spiler i andre treslag. Skal du handle spiler i byggevarehandelen selv, er det viktig at du ser etter den typen som heter glattkant.

Husk også at noen som er overflatebehandlet, kun er behandlet på tre av fire sider. På en bredside og to kortsider. Skal spilene inntil en vegg eller i taket, er ikke dette noe problem. Dersom de skal brukes som for eksempel en romdeler, hvor alle fire sider er synlig, skal du velge heltre og eventuelt behandle den fjerde siden selv.

Bygge spilevegg selv

Har du lyst til å begi deg ut på prosjektet om å bygge en spilevegg selv? Det er i så fall Ikke noe problem. Flere byggevarehandler har alt du trenger av utstyr, råd og materiale for å lykkes, og nedenfor kan du se en liste med hva du trenger.

Det du trenger for å bygge er:

  • Spiler i ønsket materiale
  • Lekter furu eller gran
  • Fiberduk
  • Dekorvoks
  • Lakk, beis eller voks
  • Sag
  • Dykkertpistol og -spiker
  • Pussepapir
  • Stiftepistol
  • Maleutstyr
  • Lim, blyant og tusj
  • Vater eller laser
  • Feielist

Denne videoen viser deg hvorda du trinn for trinn bygger en spilevegg selv: