Slik pynter du bordet til fest

Vi går inn i sesongen for de store begivenheter og bordene skal pyntes til fest.

Konfirmasjoner, 17. mai, bryllup, og merkedager – våren og sommeren er full av store begivenheter som skal markeres med fest og god mat. Da må bordet dekkes tilsvarende.

Vi har satt opp noen retningslinjer som er greie å følge når du skal pynte bordet til selskap:

Velg deg ut to, eventuelt tre, farger til bordet og la dem gå igjen i alle elementene – duk og dekketøy, blomster, servietter og stearinlys.

Bruker du mer enn tre farger mister du lett helhetsinntrykket og bordet fremstår som rotet og uten samspill.

En kjedelig duk kan gjøres mer interessant ved å bruke løpere i andre farger. Du kan enten bruke en lang løper som går på langs midt på bordet, eller to, eventuelt tre, kortere som løper på tvers.

Når løperne går på tvers, bør de markere kuvertene på hver side av bordet.

– Grov strie kan bli en flott duk i spennende kontrast til hvit porselen, nypolerte glass og fattigmannssølv. Bruk løpere i et lettere og mer delikat stoff om du vil bryte litt med den grove stria.

– Ting må ikke være nytt eller matchende når du dekker bordet. Gammelt er trendy. Bruk gjerne arvegods og loppemarkedfunn, og vær ikke redd for å blande mønster.

Knytt det hele sammen gjennom bruken av farger, og du kan kombinere ulike stilperioder og mønstre uten problem.

– Beregn minst 50 cm i bredde til hver kuvert. Skal borddekkingen være formell, legger du bestikket rundt tallerkene. De skal legges i den rekkefølgen de skal brukes, utenfra og inn.

Knivene skal til høyre side, med knivbladet pekende innover mot tallerkene, og gaflene skal til venstre. Skal det serveres suppe, legges denne ved siden av kniven. Skje eller kakegaffel til dessert legges over tallerkene.

– Til mindre formelle fester kan du leke deg litt mer med bestikket. Du kan f.eks. legge dem på tallerkenen i et kremmerhus med gjestens navn skrevet utenpå eller knytte et vakkert bånd rundt dem sammen med en krydderbukett.

Foto: Getty Images

Fargeideer til bordet

Fargene du velger har en stor innvirkning på hvordan det endelige resultatet blir.

Grønt og hvitt skaper er et vakkert og naturlig bryllupsbord. Grønne tallerkener gir kontrast til den hvite duken, og yndige orkideer i vaser pynter opp.

Er det vårbryllup, kan du legge snøklokker på stilk utover bordet, enten alene eller sammen med hvite orkideer.

Blått og brunt kan bli et tøft og maskulint bord når sønnen i huset skal konfirmeres. Små perleblomster med løk pynter opp uten at det blir for mye dilldall.

Rosa er et opplagt alternativ om hedersgjesten er ei jente av den feminine typen. Tallerkener i rosatoner eller med rosemønster passer fint.

Pynt med rosa ranunkler og orkideer i yndige, små glassvaser og sett telys utover bordet.

Svart og sølv hører hjemme på det klassiske bordet. Hold det stramt og rent, også i blomsterdekorasjonene. La heller dekoren komme frem i mønsteret på tallerkene.

Hvitt, grønt og brunt passer ypperlig til det naturlige og rustikke bordet. Bryt opp det grove med sarte roser, enten lagt i flette langs midten av bordet eller samlet i en tett, overdådig bukett.

Levende lys og fattigmannssølv gjør at bordet fremstår som pyntet til fest.