Miljøriktig dekadanse

Finanskrise til tross, interiørtrendene går mot et hint av dekadanse.

Kanskje er det en reaksjon på de magre tidene? Kanskje er det en motvekt til den lyse sommerstilen som har rådet så lenge? Uansett hva som ligger bak, er det nå tid for å spre litt dekadanse i interiøret. Det skal være rikt, frodig og lukseriøst.

Naturtrend 
Interiørkonsulenten hos Fargerike Sletvold på Jessheim presenterte sesongens trender på Årnes denne uken.
– Det er en sterk naturtrend i år. Mønstrene er hentet fra naturen – blomster, blader, bark, frø –  og vi ser ikke lenger så mye av de ornamentale medaljongene. Interiøret preges nå av mye lunt tre, pels, skinn, og krokodillemønster, fortalte hun.

Også interiørarkitektene ved Dis, Ine Bangås Johansen og Solveig Baalsrud Svoor, har lagt merke til de samme tendensene.
– Vi tror det kan være en konsekvens av det økende fokuset på miljøbevissthet. Utover å hente inspirasjon til mønster fra naturen, ser vi også en økende bruk av miljøvennlige naturmaterialer i interiøret. For å få en spesielt nær tilhørighet kan materialene hentes direkte fra naturen, for eksempel ved å bruke bjørkestammer som romdeler eller stumtjener.

Dunkel overflod

En annen trend er at det skal være overflod. Kanskje springer det ut fra et behov for å omgi seg med mengder av myke, varme ting nå som verden virker hard og stram?
– En tydelig trend nå er at det skal være lag på lag med tekstiler. Mange puter i sofaen er bra, og vi ser også at det brukes flere gardinlengder samtidig, forteller interiørkonsulenten hos Fargerike Sletvold.

Selv om det endelig ser ut til å gå mot vår, er ikke dette noe som reflekteres i sesongens trender.
– Vi ser nå en tendens til at det blir mer farger i interiøret, men det er ikke de typiske vårfargene vi ser nå, sa interiørkonsulenten. – De mørke, sterke, fargene er med denne sesongen, og det er mange dunkle farger, som mose, aubergine, gråbrunt.

Metalliske flater er in denne sesongen. Foto: Storeys

Metallisk og lukseriøst
Disse fargene kan du bruke for eksempel på en fondvegg i stua. De er også flotte til bruk på tekstilene i interiøret.
– Tunge, luksuriøse tekstiler er flott i disse fargene. Her er det også flott å få inn noe metalliske, som er en annen trend i år. På tapetfronten er særlig metalliske flater med fløyel – det vi på fagspråket kaller flock – veldig in.

De av dere som har kastet dere på den sommerlige landstiltrenden, kan likevel være med på sesongens trender uten å måtte male over herligheten med dunkle farger.
– Hvis du har malt stua hvit eller kaffelatte, trenger du ikke fortvile. Disse fargene vil fortsette å være aktuelle. Skap gjerne en nøytral basis og jobb opp en morsom kontrast om du vil være trendy, foreslo interiørkonsulenten hos Fargerike Sletvold.

Interiørarkitektene ved Dis er enig i at glatte, lyse flater er et fint utgangspunkt som gjør det mulig å være litt dristig i valg av andre interiørelementer.
– Kontraster i farge og overflater skaper et effektfullt uttrykk. Igjen, med hensyn til miljøet, kan man for eksempel skaffe seg brukte møbler på loppemarked og friske disse opp med et malingsstrøk eller nytt tekstil i en metallisk farge, foreslår de.