Frisk opp interiøret med høstens nye tekstiler fra Ikea

Nå skal hjemmet reflektere hvem du er, enten du viser det med fargevalg, kunst på veggene, spesielle møbler eller bare enkelte detaljer.  Det finnes flere stiler å velge mellom og mange lar seg kombinere, likevel skiller den rustikke og den etniske stilen seg ut.

– I høst handler det omå skape forandring med ulike grafiske mønstre som gir hjemmet ditt et globalt preg, eller røffe, naturlige teksturer som får frem den nordiske atmosfæren, sier Siv Elizabeth Egger, kommunikasjonsrådgiver i IKEA Norge.

Vi har tidligere i sommer omtalt høstens interiørnyheter fra Skeidar.

Rustikke røtter

En het interiørtrend i høst er å blande materialer og farger. Foto: Ikea

Inspirert av Sverige kommer den tradisjonelle stilen Swedish rustic som har hentet ideer fra gamle gårder, fabrikker, skoler og sykehus hvor ting var enkle, solide og veldig praktiske. Resultatet er ærlige produkter som viser hvordan noe kan være perfekt og uperfekt på samme tid.

Materialer som furu, keramikk, naturlige fibre og metall sammen med tekstiler i ull, lin og bomull fremhever den rustikke stilen. Fargene er dempede og i harmoni med hverandre, som går i hovedvalørene turkis, dus rød,  dempet gul og grønn.

Nordmenn er tilhengere av å bringe naturen inn hjemmene sine. Denne trenden fortsetter. I tillegg til at materialene gjerne skal være så ekte som mulig, går det også fint å bruke organiske mønstre.

Designerne Lisa Ullenius og Sissi Edholm har hentet inspirasjon fra naturen og floraen til metervaren Gurine fra Ikea. Foto: Ikea

Skandinavia møter Afrika og Asia

Som en motvekt til den rustikke stilen ser vi en mer vågal retning, med tydelige etniske elementer. Det er fokus på håndverk og tradisjoner fra Asia, Afrika og Sør-Amerika, som tradisjonelt vevde tepper og potteplanter og lamper i naturfibre.

Keramikk, glass og svart jern danner kontrastene til det naturlige. Varme og glødende jordfarger som beige, brunt og brent rødoransje går godt sammen med andre stiler. Sterke mønstre mikses med svart og hvitt.

– Vi reiser mer i en stadig mindre verden. Det har blitt vanlig for oss å bruke etniske elementer hjemme. Sammen med nordiske detaljer gjør dette at hjemmene våre blir til en blanding av nært og fjernt, sier Egger.

Designeren Emma Hagman har laget det nye tekstilet Kajsamia fra Ikea, som har grafisk mønster i moderne skandinavisk stil. Foto: Ikea.

Stilen gjør seg spesielt synlig på høstens tekstiler

– Da LAPPLJUNG-kolleksjonen ble laget ville vi at den skulle være lett gjenkjennelig for, men i en mer global stil med inspirasjon fra håndverkstradisjoner og grafiske mønstre. Derfor henvendte vi oss til Musée de l´Impression sur Étoffes i Frankrike, som har samlet tekstilmønstre fra ulike perioder. Vi ba dem se etter mønstre med afrikansk opphav og et bestemt treblokktrykk vakte vår oppmerksomhet, full av uregelmessigheter og liv, sier Egger.

– Årets to stilretninger fra IKEA gir deg alle muligheter, så hvorfor ikke krydre rommet på samme måte som du krydrer maten din; lite eller mye avhengig av smak, sier Egger. 

Fargefriske puter. Foto: Ikea