Ekspertene: Slik skal du innrede i høst

Hvordan ser høstens heteste interiørtrender ut? Mer farger og en mer avslappet stil er klare trekk – det er de to interiørsekspertene Dagny Thurmann-Hoelseth og Tale Henningsen enige om.

− Det skjer ikke så mye dramatisk denne høsten, men det er klart noen tendenser som forsterker seg, og andre som svekkes, sier fargeekspert Dagny Thurmann-Hoelseth, som er kreativ leder i Fargerike Norge.

Gult, safran, sennep, burgunder, lyseblå farger som «svever» og sjøgrønne toner kommer vi til å se mye av i høst, gjerne i graderinger. Fargen «graige» – som er en blanding av beige og grått – kommer også sterkt, og det samme gjør den litt varmere varianten «taupe». Kombinasjonen sort og hvitt fortsetter å attrahere, og det ser man særlig i danske hjem.

Naturlige materialer

Når det gjelder materialer går det mye i det naturlige; skinn, lær og forskjellige metaller med gull i spissen. Et annet populært innslag i interiøret er gamle speil med sorte flekker i speilflaten. Men det som står aller høyest på listen til mange nordboere akkurat nå, det er marmor.

− Marmor er veldig populært akkurat nå, særlig på kjøkken og på bad.  På 1980-tallet var marmor også en hit i interiøret, men da var den gulere i looken og mange kombinerte den med messing, det er ikke aktuelt nå. I dag er det et renere uttrykk som gjelder, sier Tale Henningsen, fargedesigner i Nordsjø.

Ifølge Dagny Thurmann-Hoelseth hos Fargerike kan man oppsummere høstens trender når det gjelder interiør på følgende måte: 

Sofa og veg med graderte farger

Her er et eksempel på bruk av graderte farger på veggen.

1. Nye farger

Dagny: «Den mest spennende tendensen som fortsetter å forsterke seg, er folk sitt forhold til farger endres. Vi hører det ofte i butikkene våre, ‘jeg er så lei av de hvite/beige/grå veggene!’. Vi ønsker oss tilbake til fargene vi har hatt et så sterkt forhold til og det føles for mange både befriende og deilig å få friske nyanser opp på veggene.»

2. Gulvet

Dagny: «Vi har nærmest gått gjennom en gulvrevolusjon de siste sesongene, og dreiningen fra trestavs gulv til eikeparkett til enstavs i en mengde nyanser har gått fortere enn noen i bransjen hadde forutsett.»

3. Mer metaller

Dagny: «De varme metallene, som messing, kobber, gull og messing øker fortsatt i popularitet, og tilfører interiørene en liten dash med glamour, dekadense og atmosfære.»

4. Ulike stilretninger

Dagny: «Flere begynner å bryte seg ut av de tradisjonelle stilretningene, og blander etter eget ønske. Dyrt, billig, nytt, gammelt, minimalistisk og maksimalistisk blandes over en lav sko. Man er i større grad opptatt av å omgi seg med ting man elsker og som har en betydning, i stedet for å passe inn i en mal eller et ‘look’.»

5. Det skal være personlig

Dagny: «Vi er ikke lenger like opptatt av hvordan naboen har det hjemme, og gjør valg ut fra egne preferanser. Hjemmet skal i større grad symbolisere deg som person, og det er vanskelig å få til hvis alle har de samme fargene og tingene.»

stue med bord og stoler i tre

Det er ikke så farlig hva alle andre sier, bare bland stiler!

Kombinasjonen av sort og hvitt er evig interiørklassiker.

Fargen taupe sammen med et gammel speil

Fargen «taupe» sammen med et gammel speil.

Mer farger i interiøret er en av høstens heteste trender.