Disse pallene må du IKKE bygge møbler av

Det er populært å innrede med paller i hjemmet. Men én type paller må du styre unna. De kan nemlig være skadelig for helsen din. 

Paller har i mange år blitt brukt til transport av mat, materialer og annet gods. I mellomtiden har noen oppdaget at paller kan brukes til mye annet.

For det er nesten ubegrenset hva man kan lage av paller, og derfor har det de siste årene blitt mer og mer populært å bruke paller i interiøret.

Mange bygger om pallene og bruker dem som senger, utendørssofaer, smarte hyller og så videre – men i virkeligheten burde man være varsom med å bruke pallene.

De kan nemlig være helseskadelige.

Ikke bruk impregnerte paller hjemme

Impregnerte paller blir produsert i utlandet, hvor de blir overflatebehandlet med kjemikalier og stoffet Metylbromid.

Metylbromid brukes opprinnelig til bekjempelse av skadedyr, men er forbudt i både Norge og EU fordi det er ozonreduserende.

Det er derimot ikke ulovlig å bruke stoffet i forbindelse med ekspert av for eksempel trevirke, for å imøtekomme krav fra land som importerer produktene.

Du kan lage mye fint av paller, bare du bruker riktig type! Foto: DaWanda

Dette må du også tenke på

Så hvis du enten brenner impregnert tre eller bruker det som møbel, risikerer du å komme i nærkontakt med det gifte stoffet, som er skadelig.

Lurer du på hvordan du kan se om pallene er impregnert, gjør du dette ved å se på fargen. Impregnert treverk får nemlig et grønnaktig skjær etter behandling.

Men det er ikke det eneste du burde være oppmerksom på. Hvis pallen har blitt brukt til å transportere giftig gods, burde du heller ikke bruke den. 

Gift, maling og kjemikalier kan sive inn i treet og forgifte pallen.

Men drømmer du likevel om å bruke paller i hjemmet, løser du dette enkelt ved å bruke europaller.

Trenger du ideer til palleprosjektet? La deg imponere og inspirere av disse 11 løsningene.

Europaller er ikke giftige

Europaller produseres i Europa. Disse blir ikke overflatebehandlet, og kan derfor fint bygges om ettersom at de ikke er giftige eller har vært i kontakt med gift.

For å være helt sikker bør du kjøpe paller av en godkjent forhandler.
Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!