Tre, kork, vinyl, stein, ull eller linoleum? Slik velger du riktig gulv

Vurderer du å få nytt gulv? Tor Johansson fra det danske tv-programmet Boligkøb i Blinde gir deg fem tips du skal være oppmerksom på når du velger gulv.

Vurdering av nytt gulv

Hvis du gjerne vil ha et nytt gulv, men synes det er vanskelig å velge hvordan det skal se ut, og hva det skal være laget av, finnes det heldigvis noen tips og råd.

– De fleste har lett for å si hvilket gulv de liker når de ser på bilder – men det blir umiddelbart vanskeligere når det gjelder ens eget hjem. Det er mange forskjellige ting å ta i betraktning som du ikke bare kan bedømme ut fra et bilde, sier Poul Kristensen i en pressemelding, som er salgskonsulent hos gulveksperten Timberman. 

Han har alliert seg med arkitekten Tor Johansson fra tv-programmet, som har fem gode råd når man skal velge et nytt gulv.

5 smarte tips når du skal velge gulv

1. Bestem boligens arkitektoniske uttrykk. 

– Hjemmet er ditt faste utgangspunkt, og derfor er det viktig å vite noe om arkitekturen. Det kan gi en god følelse av hvilke gulvtyper som passer godt til huset eller leiligheten. For å bestemme den arkitektoniske stilen, er det en god ide å se på byggeåret og konstruksjonslinjene. Finn om nødvendig de gamle tegningene eller be en arkitekt om råd. Et furugulv passer for eksempel perfekt til en klassisk mestervilla fra 30-tallet, mens en stavparkett i eik gir et eksklusivt utseende og passer derfor godt inn i et herskapshus eller en patrisiervilla – men kan føle seg fanget i et lite leilighetsrom, sier Johansson.

2. Vær oppmerksom når du henter inspirasjon til personlig stil

– Jeg møter mange mennesker som bruker Pinterest eller Instagram for å finne inspirasjon, og det er også et veldig bra sted å starte. Du må imidlertid være litt forsiktig når du bruker de digitale verktøyene, fordi du blar gjennom iscenesatte komposisjoner, som kan være ganske vakre, men som på ingen måte ligner ditt eget hjem. Det er derfor viktig at du ikke bare tar utgangspunkt i ett bilde, men at du finner mye forskjellig og på den måten identifiserer elementene du personlig liker. Da må elementene tilpasses hjemmet ditt slik det ser ut. Det er ikke lett, men det gir en mer personlig stil i stedet for imitasjoner av Pinterest-bilder, forklarer Johansson. 

3. Tenk på rommets funksjon og praksis

– Når du velger et gulv, må du tenke på hva som fungerer i praksis. Skaper du et minimalistisk uttrykk i åpne rom laget av harde overflater, vil det for eksempel være en god ide å velge et akustisk korkgulv med støyreduserende egenskaper. Og på et kjøkken er det for eksempel viktig for mange at gulvet har en rengjøringsvennlig overflate, ettersom du vanligvis søler mat og samtidig ønsker å sikre god hygiene.

4. Bestill mange vareprøver

– Når du har innstilt deg på den gulvtypen du vil velge, og som passer til hjemmets arkitektur, din personlige stil og funksjonen til rommet eller rommene, kan du bestille prøver hjemme. På den måten kan du teste materialet og kjenne om det føles bra. Du kan også se nøye på fargen – den ser ofte annerledes ut i virkeligheten enn på skjermen. Når du har prøvene hjemme, er det lurt å gå rundt og holde det opp mot forskjellige deler av rommet, som for eksempel tavler, dører, vegger og møbler for å se om de passer godt. Ta også prøven og legg den i et hjørne av rommet der det er lys og skygge, for å få den beste følelsen av materialet i forskjellige lys.

5. La gulvet være en rød tråd gjennom huset

– Gulvet samler hjemmet og fører deg videre fra ett rom til et annet. Hvis du skal starte en større renovering, vil det derfor være lurt å legge samme gulv i det meste av boligen, slik at det blir en god og naturlig forbindelse. Man må likevel huske på å ta hensyn til arkitekturen, stilen og funksjonen til de enkelte rommene, slik at gulvet fungerer optimalt overalt. På denne måten sikres balansen gjennomgående, sier Tor Johansson.