Tidløst med tregulv

Ekte tregulv faller i smak hos de aller fleste fordi det er solid, behagelig og lunt. I rom med hvite vegger er det spesielt kledelig med myke, naturlige tregulv.

Et solid tregulv  øker trivselen i hjemmet og verdien på huset. Gulvet har lang levetid, er lett å holde rent og enkelt  å ved-likeholde. For mange er tregulv av furu og gran et opplagt valg. Det kjennes naturlig og trygt. Furugulvet skaper en lun og varm atmosfære i interiøret.

Når du går i gang med å legge et furugulv, lønner det seg å bruke metoden flytende gulv, det vil si at gulvbordene limes til hver-andre og ikke festes til underlaget, dermed unngår du å få sprekker mellom bordene. Kombinasjonen spiker og lim skal ikke benyttes. Tregulvet bør dessuten legges i tørt vær. Furugulv av god kvalitet er tørket ned til 8-10 prosent fuktighet. Ønsker du å hindre gulning av treverket, kan du behandle gulvet med olje som er tilsatt hvit fargepigment. I dag regnes lauvtreslagene som enda mer slitesterke enn furu. Bjørk, eik og ask blir nå oftere benyttet til gulv. Disse treslagene er ikke så vanlige å se i norske hjem ennå, men er blitt mer populære i de senere år. Bjørka er lys og nordisk. Eika ble tidligere mest benyttet til kontormøbler samt til dørstokker på grunn av sin slitesterke egenskap. Ask ble mest benyttet til ski-produksjon i gamle dager. Og osp blir benyttet til trevegger og gulv i badstuer fordi den er fri for kvae og harpiks. Uansett hvilket tregulv du benytter deg av, vil du garantert få følelse av å få et stykke av naturen inn i hjemmet ditt. 

  

bildetekst
 

Tips til behandling av gulnet treverk

Det er mulig å gi gulnet tre tilbake sitt lyse utseende med Faxe blekelut. Fjern først lakken med Faxe lakkfjerner. Etter blekelutingen må overflaten vaskes med trerens og deretter etterbehandles for å beskytte treet. Til dette kan du bruke treolje, såpevask, bivoks eller lakk. De gir forskjellig utseende, så velg etter egen smak.

Verdt å vite

  • Tregulv forandres i fargetonen når de utsettes for mye lys. Treverk vil derfor bli noe mørkere med årene.
  • Tregulv må være helt tørt før det legges for å unngå sprekker mellom bordplankene.
  • Dersom gulvbordene er brede er det lett å få sprekker mellom bordplankene.
  • Tregulv kan behandles med lut, grønnsåpe, lakk eller olje.