Start med valg av gulv

Hjemmets trivsel påvirkes av hva slags gulv du har. Innredningen av et rom begynner ofte med valg av gulv.

Kilde: Bygg & Interiørhåndbok 2001

Det er mye å ta hensyn til når du skal velge gulvkledning. Hvor slitesterkt er det? Er det lett å holde rent? Kan du legge det selv? Hva passer i stuen, på soverommet, kjøkkenet, badet eller i entreen?

Vi har ulike krav til hva vi ønsker å gå på. Noen legger vekt på mønstre og farger, andre slitestyrke og holdbarhet. Rengjøring og hygiene er også viktige momenter.

Parkettgulv
Parkett er tidløst. Det er vakkert, svært slitesterkt og lettstelt. Det gir grunn til ettertanke at parkett foretrekkes av stadig flere, ikke minst i rom med stor trafikk. En ny generasjon lakk har forbedret sliktestyrken ytterligere. Mange foretrekker oljet parkett, da dette gir mer trefølelse. Nå kan du få parkettgulvet ferdig oljet med vannbeasert UV-herdet olje, som ikke har noen miljøskadelige stoffer. UV-herdingen gir gulvet sterkere overflate med lengre holdbarhet, en helt annen finish enn tidligere oljede gulv. Den nye oljen gjør også renholdet enklere.

Heltregulv
Heltregulv har lange tradisjoner i norske hus. Etter at jordgulvets tid var forbi, ble ulike tresorter tatt i bruk som gulvmateriale. Gran og furu har vært mest brukt, men det finnes også eksempler på at eik og bjørk har vært brukt som dekorative og slitesterke gulv. I dag er det furugulvet som dominerer de norske heltregulvene, men lautresortene er også på vei tilbake.

Laminatgulv
Det finnes i dag to typer laminatgulv på markedet. Det ene er et direktelaminsert produkt hvor en dekorfilm blir limt til en kjerne av HDE. Det andre er et høytrykkslaminat hvor oppbyggingen består av flere lag papir/kartong som under høt trykk limes til en kjerne av HDE.

Tepper
Ingen andre gulvbelegg gir så mange valgmuligheter med hensyn til farge, mønstre og overflatestruktur. Det finnes myke gulvbelegg for enhver smak og til nesten alle formål.
Heldekkende teppe er et godt alternativ som gulvbelegg. Det er mykt, lunt og behagelig, det er sklisikkert og støydempende.

Vinylgulv
Vinylbelegg er rimelig, enkelt å legge, slitesterkt og lett å holde rent.