Slik sliper du gulvet

Et godt vedlikeholdt parkett- eller tregulv er en pryd og noe av det første som møter gjestene dine. Dessverre er det samme gulvet like synlig når slitasjen melder seg.

Parkettgulvet får en omgang med slipemaskinen.– Det er ikke noe problem å bringe et gulv tilbake til fordums glans, sier «gulvdoktor» Svein Erik Haland i Haland Parkett. Han har gjennom en årrekke begått en lang rekke gulv.

– Med forholdsvis enkle hjelpemidler og noe egeninnsats, er det mulig å restaurere alle gulv, i alle fall hvis de ikke er blitt utsatt for direkte hærverk,mener Haland.

Start med sliping
Sliping av gulvet er første skritt på veien. Håndsliping nytter ikke. Det blir for tidskrevende, og det gir sannsynligvis heller ikke ønsket resultat. Men fortvil ikke!

En rekke firmaer leier ut gulvslipemaskiner. Ta en titt på de gule sidene, så finner du nærmeste utleier. Eller du kan leie inn profesjonell hjelp. Det er kanskje det alternativet som vil gi best resultat.

– I tillegg til at maskinene da håndteres av profesjonelle, har det også noe å gjøre med tyngden på selve maskinen, forteller Haland.

– Mens en utleiemaskin veier 40 kilo, veier en profesjonell maskin ofte over 100 kilo. Det gir bedre stabilitet og dermed et enda bedre resultat.

Men en leiemaskin er slett ikke noe dårlig alternativ, og når du står der med nyervervet redskap, er det bare å klemme i vei. Pass bare på at du holder maskinen i bevegelse når den er slått på. Blir den stående for lenge på ett sted, sliper den fort en liten «grop» i gulvet.

Tre runder med sliping anbefales, med tre forskjellige graderinger på slipepapiret. Begynn med et 36-kornspapir som er grovt, fortsett så med 80-papir. Deretter er det tid for å gi den avgjørende overflatebehandlingen med et 120-papir. Denne fremgangsmåten gjelder både parkettgulv og gulv av gran- eller furuplank. Gjennomfører du dette slipeprogrammet med nennsom hånd, er du garantert et godt resultat som kan bearbeides videre.

Er utgangspunktet ekstra ille, kan du begynne med et 16-korningspapir, og krysslipe gulvet for å få det mest mulig rett. Her kan maskinutleieren bidra med gode tips og råd tilpasset din situasjon.

Frekvens på sliping
Mange lurer på hvor ofte og hvor mange ganger et gulv kan slipes. Som en grunnregel kan man si at et 14 millimeter parkettgulv kan slipes tre ganger. Mens et gulv av plank, som ofte har en tykkelse opp til 25 millimeter, kan slipes fra fire til seks ganger, avhengig av utgangspunktet.

Når det gjelder hvor ofte et gulv MÅ slipes, avhenger det selvsagt av bruken, hvilket rom det er snakk om, hvor dype hakk det er i gulvet og ikke minst av kvaliteten på den overflatebehandlingen som er valgt.

– Som en tommelfingerregel vil jeg si at dersom gulvet har fått en riktig behandling, holder det i seks til åtte år før overflaten må behandles på nytt. Men det er ikke utenkelig at det kan holde i opp til 15-16 år dersom det er brukt en spesielt god overflatebehandling. Dette gjelder både parkett og tregulv, påpeker Haland.

Toppstrøket
Overflatebehandlingen er altså et viktig element med tanke på sluttresultatet, og her er det en rekke alternativer å velge blant. Du kan lakkere gulvet med en olje- eller vannbasert lakk. Du kan lute og olje, eller du kan satse utelukkende på å grønnsåpebehandle gulvet.

– Selv foretrekker jeg å bruke oljelakk framfor en vannbasert lakk, sier Haland.

– Det gir det mest holdbare resultatet. Ellers er det en kjensgjerning at vannbasert lakk har best lysfilter, og bevarer originalfargen på treverket bedre enn de oljebaserte som ofte gulner. Her kan et alternativ være å legge et strøk med vannbasert lakk først, for så å gå på med oljelakk. Dette er en metode som egner seg godt i rom der slitasjen ikke er så stor, for eksempel i soverom.

Da er det viktig at den vannbaserte lakken tørker skikkelig før det neste laget legges.

– Tre strøk med lakk er et minimum, sier Haland, som anbefaler fem til seks strøk der det er stor ferdsel. Han understreker også at det er utrolig viktig for sluttresultatet at det støvsuges godt før lakkering.

– Har du hund er det også en faktor du må ta hensyn til, det er ingen tvil om at en stor hund gir mer slitasje på gulvet.

Luting og oljing
Luting og oljing er alternativene til lakk, men vær oppmerksom på at parkettgulv ikke kan lutes. Da blir de svarte.

– Oljede gulv får en helt annen varme, og blir helt annerledes å gå på. Derfor kan det være et spennende alternativ til lakk. Skal du bevare den lyse trefargen på gulvet, gir du det et strøk lut før du oljer. Selv pleier jeg å ha litt hvitt i oljen, jeg synes det gir en god effekt, råder Haland.

Fordelen med oljede gulv er at hakk i gulvet repareres automatisk når gulvet blir vasket. Da sveller nemlig treverket og går tilbake til sin opprinnelige stand, i motsetning til lakkede gulv der hakkene blir stående til gulvet slipes på nytt.

Holdbarheten på oljede gulv er også god. Den står slett ikke tilbake for de lakkerte, men de krever mer vedlikehold.

De må oljes minst en gang i året, og alle møbler må flyttes så ingen deler av gulvet blir ubehandlet. I tillegg trenger gulvene regelmessig såpebehandling. En behandling som også kan brukes som en alternativ metode til pleie av tregulv.

Trenger du mer informasjon om overflatebehandling av gulv, lønner det seg å ta kontakt med fagfolk; enten hos en fargehandler eller en gulvleverandør.

Gulvet var nedslitt og gulnet etter mange års bruk.

1. Kjøkkengulvet var både nedslitt og gulnet etter mange års bruk.
2. Første runde med maskin og grovt slipepapir. Første runde med grovt papir og slipemaskin
Kantene pusses med spesialmaskin 3. Kantene pusses med spesialmaskin.
4. En eksentersliper brukes for å finpusse langs kantene. En eksentersliper brukes for å finpusse langs kantene.
Alle kriker og kroker behandles med en dertil egnet maskin. 5. Alle kriker og kroker behandles med en dertil egnet maskin.
6. Siste finpuss med en roterende maskin. Det gir en silkeglatt overflate. Siste finpuss med en roterende maskin  gir en silkeglatt overflate.
Det gamle gulvet har fått nytt liv. 7. Det gamle gulvet har fått nytt liv.
8. Gulvet får tre strøk lakk tilsatt hvit pigment.   Gulvet får tre strøk lakk tilsatt hvit pigment.
Gulvet får tre strøk lakk tilsatt hvit pigment. 9. Det er stor forskjell på den delen som har fått lakk og resten av gulvet.
10. Her er det et parkettgulv som får en omgang med slipemaskinen.
Her er det et parkettgulv som får en omgang med slipemaskinen.
... og vips gjenoppstår det som nytt. 11. … og vips gjenoppstår det som nytt.