Slik bruker du treolje innendørs

Få møbler, gulv og trapper i tre til å holde lenger ved å vedlikeholde og olje dem. Vi hjelper deg med ulike type oljer og hvordan du praktisk går til verks for å påføre treolje innendørs.

treolje innendørs

Tredetaljer i hjemmet er vakkert og praktisk. Tre brukes til gulv og møbler, men også til paneler og trapper. Ved å jevnlig vedlikeholde og behandle tredetaljene, holder overflaten seg pen og du beskytter materialet mot slitasje. Vi viser deg hvordan du enkelt kan gjøre dette selv med ulik type treolje innendørs.

Slitasje merkes ofte på gulv og i trapper som er utsatt for stor belastning. Etter du har slipt et gulv smører du på olje, men det kan være greit å forbedre behandlingen med jevne mellomrom. 

Her går vi gjennom hva du skal tenke på når du velger olje for innendørs bruk og hvordan du går frem når du skal påføre oljen. 

Ulike typer treolje innendørs

Hvilken olje du bør velge avhenger av hva den skal brukes til og hvilken tresort som skal oljes. 

Linolje

Linolje er en naturlig og miljøvennlig olje som kan brukes til parkettgulv og møbler. 

Hardvoksolje

Om du skal olje gulv eller trapper som utsettes for mye slitasje, kan en hardvoksolje være å foretrekke i stedet. Den gir en vann- og skittavvisende effekt og fungerer bra mot søl og slitasje. Det er den mest slitesterke oljen du kan bruke innendørs. 

Oljen finnes i ulike varianter og kan gi en matt, halvmatt, silkematt eller blank overflate. Hvis du har mulighet til å prøve å påføre oljen på et lite område av tredetaljen før full påføring, så er det lettere å finne den finishen du ønsker. 

Voksolje

For de tredetaljene som ikke har samme slitasje som for eksempel gulv, er voksolje et godt alternativ. Transparent voksolje pleier å brukes på paneler og tremøbler og gir gjenstandene en slitesterk overflate. Man pleier å si at voksolje øker dybden på treets farge. Det finnes også møbeloljer som ikke inneholder voks. Hva du bør velge avgjøres av hva slags holdbarhet og finish du ønsker. 

Materialer i kontakt med matvarer

Om du har tremøbler og detaljer som kommer i kontakt med matvarer, finnes det spesielle produkter for dem. På byggvarehus finnes det blant annet kjøkkenbenkolje og parafinolje. Kjøkkenbenkoljen gir benkeplaten lengre holdbarhet og motstand mot vann. Parafinoljen er helt lukt- og smakfri og kan brukes til skjærebrett og smørkniver. 

Forbered overflaten før påføring

Før du begynner med å olje inn gulvet eller møblene dine så trengs det en del forberedelser. Fjern ting som er i veien og sett gjerne møblene som skal behandles på litt plast eller papp. Før du påfører treoljen må du forberede overflaten ved å rengjøre den grundig og fjerne skitt og støv. Bruk en klut eller en myk børste.

Treolje innendørs – olje gulv

Slip gulvet før du oljer det. Pass på at det blir jevnt og tørk bort alt støv fra slipingen. Oljen påføres deretter med en gummiskrape og overflødig olje tørkes bort. Det går også fint å polere oljen med en såkalt rondell. Noen ganger må du påføre oljen to ganger for å få det beste resultatet. Etter oljen er påført skal gulvet tørkes og deretter hvile i minst tolv timer. Så kan du legge et til tynt lag med olje før etterpoleringen. 

Treolje innendørs – olje møbler

Tørk av møblene og sørg for at de er helt rene. Påfør møbeloljen retningen av treets årring med en ren klut. Før overflaten er tørr kan du slipe den lett med et fint sandpapir for så å tørka det rent med en tørr klut. 

Når du har oljet gulvet eller møblene kan det være greit å vedlikeholde dem slik at de får en lengre livstid. Vær også forsiktig med de innoljede detaljene etter de er behandlet. Et innoljet gulv skal ikke våt-tørkes i det hele tatt den første måneden. Deretter går det fint å våt-tørke ved behov med såpe og en godt oppvridd mopp.