<!––>
|
Ved å vippe opp en liten kant av skiferstein langs veggkanten slipper du trelister, som er mer krevende å vedlikeholde enn denne smarte varianten. |
Skifergulv er litt mer krevende å legge enn for eksempel et tregulv, men til gjengjeld får du et gulv med nesten ubegrenset levetid. Da arkitekt Marianne Bruvold bestemte seg for å legge Ottaskifer eller Pillarguristein som det også kalles i sin entré, gikk hun grundig til verks. Hun fjernet gamle gulvplanker og gravde seg 12 centimeter ned til bjelkelaget.
Gammel stubbloftleire ble effektivt spadd ut, og det ble støpt nytt, flytende underlag av sement. I det nye underlaget er det lagt armeringsnett med jerntråder, som fungerer som en bevegelig plate, for å unngå at steinen skal sprekke opp dersom underlaget beveger seg.
Det er også lagt en kant med isopor inntil veggkanten. Det er viktig at grunnarbeidet gjøres skikkelig for å få et rett gulv. Varmekabler er montert under den glatte skifersteinen, noe som gir behagelig gulvvarme på våte høstdager og kalde vinterdager.
Skifertips
-
Tips 1: Bruk porefiller fra Jernia når du skal vedlikeholde skifergulv. Skifer er et porøst steinslag som tåler poleringsbehandlingen utmerket. Små riper blir tettet igjen, og du får et skinnende og blankt skifergulv.
-
Tips 2: Dersom du benytter skiferstein som er skråskjært, får du et gulv med mønster i som minner om strukturen i fin marmor.
-
Tips 3: Legger du skifersteinen litt opp langs veggkanten, slipper du trelister som lett kan bli ripete og som trenger mer vedlikehold. Dersom du vipper skiferen opp et lite stykke på veggkanten virker rommet større, ifølge arkitekt Marianne Bruvold.
Produktinformasjon: Skifer som er brukt her kommer fra Skifer & Naturstein i Oslo.