Sats på linoleum

Ønsker du deg et friskt, frekt, fargerikt og miljøvennlig gulv uten å tømme sparegrisen helt? Bruk linoleum, det er tilbake for fullt.

Hvem husker ikke det litt triste, grå og brune linoleumsgulvet som var standardutrustning i de fleste boligbyggelag på 50- og 60-tallet? Eller de skittengrønne linoleumsflisene i 15 x 15 centimeter med svarte og hvite spetter som verken var noen fryd for øyet, eller fristet til spontane dansetrinn.

Gulvbelegg som etter hvert ble fortrengt av fargerike vinylgulv, myke flossede tepper og grønnsåpeskurte tregulv. Nå har linoleum fått sin renessanse. Takket være nye produkter og teknikker, lar det seg gjøre å skape et individuelt gulvalternativ som passer inn i et hvilket som helst interiør.

Miljøaspektet ved linoleum er også interessante. Produktet består i hovedsak av fornybare råvarer. Bindemiddelet er en blanding av linolje og harpiks, mens fyllmiddelet består av tremel og kalkstensmel, noe som gjør linoleum fullstendig biologisk nedbrytbart.

Dette har ført til at linoleum har oppnådd å bli Svanemerket, og dessuten anbefalt av Astma og allergiforbundet.

Fargerikt alternativ
Linoleum finnes i en rekke forskjellige design og farger. I tillegg er det mulig å lage kreative og fantasifulle mønstre helt etter eget hode.

Den såkalte Aquajet – teknologien bidrar til dette. Hemmeligheten er en tynn datastyrt vannstråle under svært høyt trykk, som med en kirurgs nøyaktighet kan skjære ut de mest intrikate mønstre. Uten problemer kan man felle inn et bilde, et mønster, eller en logo. Det er rett og slett ingen begrensninger.

Dessuten finnes det sveisetråder i en lang rekke farger og varianter. Disse kan brukes til å lage spennende løsninger der linoleumen må skjøtes. En tråd i kontrastfarge lagt i et nøytralt gulv, kan være med på å gjøre susen.

 

Foto: Forbo AS
Foto: Forbo AS

Hvor som helst
Linoleum kan brukes overalt i huset. Slitestyrken er velkjent, et linoleumsbelegg lagt på riktig måte er nærmest uslitelig, og kan glede flere generasjoner.

Det er heller ikke noe problem å bruke linoleum i et inngangsparti. Belegget tåler det meste etter en voksbehandling. Har du et hus der barna stadig løper ut og inn med sølete støvler, eller der familiens kjæledegge spinner rundt på gulvet med skarpe klør, finnes det neppe et bedre alternativ.

Det finnes også en linoleum i såkalt desktop-utgave. Den egner seg til å bruke på benker eller som veggbekledning – kanskje et alternativ for kjøkkenet.

Enkelt å legge
I utgangspunktet kan alle som er nevenyttige legge et linoleumsgulv. Men det er ikke alle som er utstyrt med det verktøyet som er nødvendig for å gjøre en 100 prosent jobb.

Da er alternativet linoleum i fliser og paneler som kan monteres ved hjelp av et såkalt klikksystem. Med denne metoden blir legging av gulv en oppgave de fleste kan klare å mestre.

– Når du skal legge et linoleumsgulv er forarbeidet viktig, sier Ole Vik. Han har lagt linoleumsgulv i mer enn 30 år, og innehar all nødvendig kunnskap.

– Det å ha et rett gulv uten ujevnheter er alfa og omega. Dessuten må gulvet være skikkelig rengjort før man begynner å legge belegget. Er disse forutsetningene ivaretatt, er man nærmest garantert et perfekt resultat, hevder han.

Lim legges på med en tannsparkel, det må være smurt jevnt utover hele leggeflaten, buler på linoleumen er også en uting. Alle luftlommer må presses ut, til dette arbeidet er en tung valse det beste alternativet.

– Dessuten må man ha en skarp kniv og en varmepistol, forteller Vik.

– Linoleum blir vanskelig å arbeide med dersom den er kald, da er varmepistolen god å ty til. I tillegg bruker vi spesialverktøy for å sveise skjøter. Et spesielt jern som vi bruker til å skjære et v-formet spor i skjøten, og et spesialverktøy med 500–600 graders varme i tuppen. I dette redskapet mater vi inn sveisetråden så den smeltes og fyller skjøtene 100 prosent, før vi renskjærer i etterkant.

Må vedlikeholdes
Linoleum er fra fabrikk påført en ”easy to clean”-overflate, en silkematt overflate som bevares i lang tid dersom man følger vedlikeholdsanvisningene. Det er enten polish eller voks som brukes til vedlikehold av linoleum, og her må man følge leverandørenes bruksanvisning til punkt og prikke.

Den daglige rengjøringen gjennomføres ved hjelp av såkalte tørre metoder – tørr- eller fuktmopping. Tørrpolering anbefales også for å fjerne friksjonsmerker, og for å få fram overflateglansen. Dersom det er behov for kraftigere rengjøring kan det brukes en skuremaskin, eller en kombinasjonsmaskin. Da kan man også avslutte prosessen med tørrpolering.

Rimelig
Prisen på linoleum er heller ikke avskrekkende. Fra under 200 kroner per kvadratmeter kan man få kjøpt linoleum i 2 millimeters tykkelse. En kvalitet som absolutt er god nok til privatbruk.

Det finnes også tykkere alternativer, men de er mest beregnet til det profesjonelle markedet, offentlige bygninger, kontorer eller institusjoner. Disse kvalitetene ligger på et noe høyere prisnivå. Dette gjelder også fliser og panel i klikkutgave.

En runde hos din lokale gulvleverandør kan trolig gi svar på de fleste spørsmål, også når det gjelder gulv lagt med Aquajetteknikk.

 

Limet smøres jevnt utover underlaget for å unngå at det oppstår luftlommer.

1. Limet må smøres jevnt utover hele underlaget for å unngå at det oppstår luftlommer under linoleumen.

Limet er smørt utover og linoleumen som er tilpasset i forkant legges på.

2. Limet er smurt utover og linoleumen som er tilpasset i forkant legges på.

  

 

En skarp kniv er viktig for å skjære til langs kantene.

3. En skarp kniv er viktig for å skjære til langs kantene.

 

Tilpasningen rundt rørgjennomføringen må gjøres nøyaktig for å unngå at fuktighet trenger inn under gulvbelegget.

4. Tilpasningen rundt rørgjennomføringer må gjøres nøyaktig for å unngå at fuktighet trenger inn under gulvbelegget.

 

 

Etter at belegget er lagt valses det med en 30 kilos stålvalse

5. Etter at belegget er lagt valses det hele med en 30 kilos stålvalse.

 

 

Der mindre biter må skjøtes inn, er det viktig å være nøyaktig.

6. Der mindre biter må skjøtes inn, er det viktig å være nøyaktig.

 

 

Linoleumstråd og spesialverktøy må til i skjøtene for å gjøre gulvet homogent.

7. Linoleumstråd og spesialverktøy må til i skjøtene for å gjøre gulvet homogent.

 

Overflødig skjøtemateriale skjæres bort.

8. Overflødig skjøtemateriale skjæres bort.