Nye, spennende imitasjoner til gulvet

Imitasjoner er ikke noe som er nytt - laminatgulv som ser ut som parkett eller vinylbelegg som ser ut som fliser har vi hatt i lang tid. Det nye med disse produktene, er at det nå i mange tilfeller er nærmest umulig å skille gulvtypene fra hverandre! 

– Tradisjonen med treverk sitter dypt i den norske folkesjelen, og mange av oss ønsker seg nok det utseendet og følelsen treverk gir. Men selv om et flott parkettgulv kan være helt fantastisk, er ikke gulv i ekte treverk nødvendigvis det beste gulvvalget for oss alle, sier Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no.

Stadig flere blir bevisst på hva slags gulv som egner seg i hvilke rom, og det er ikke lenger gitt at det skal være treverk i alle rom bortsett fra på våtrom.

– Produktutviklingen har nå kommet så langt at de aller fleste av oss har store problemer med å skille hva som er treverk og hva som er en god kopi. Så nå kan man egentlig velge gulv langt friere, ettersom det finnes både «tregulv» og «stengulv» med helt andre bruksegenskaper enn «ekte vare», sier Owren.  

Gulv tilpasset livsfase

Gulvprodusenten Tarkett merker at folk er mer opptatt av å velge gulv som er tilpasset egen livsstil. Og det er ikke sånn at man nødvendigvis velger parkett fordi det er «finest» når andre gulvvarianter er bedre egnet.

– Det er klart man har ulike krav til gulvet ettersom hvilken livsfase man er i og hvilket liv man lever. En familie med hund og unger stiller jo helt andre krav til gulvet enn et rolig ektepar som helst går i ulltøfler hjemme. Derfor er vi opptatt av at folk skal velge en gulvtype de blir fornøyd med over tid, sier Lill-Ann Mo, salgssjef hos Tarkett. 

Umulig å se forskjell

Laminat er en langt mer robust gulvtype enn tregulv, og er derfor ofte et foretrukket gulv hos blant annet barnefamilier. Innen laminatgulv har det skjedd en enorm utvikling de siste årene.

– Nye laminater ser til forveksling like ut som tregulv! Man må virkelig ha et trent øye for å skille hva som er hva. Det finnes longboards som ser ut som lange plank, og strukturen i overflaten gjør at laminaten kjennes ut som et treverk, sier Lill-Ann Mo.

Flere oppdager vinylgulv

Men det er ikke bare kopier i laminat folk ønsker seg. Stadig flere oppdagere en annen slitesterk variant: vinyl.

Vinyl i staver er et enkelt gulv å legge selv. Her er en variant med flisimitasjon i serien Starfloor. Foto: Produsenten

I følge Mo har vinylgulvene fått en renessanse den siste tiden. Mye grunnet at det har skjedd mye innen produktutviklingen innen vinyl. Vinylgulv er ikke lenger bare et billig alternativ, nå finnes det i ordentlig gode kvaliteter.

Det er vinylgulv i imitasjoner av tregulv og stein som er bestselgere.

Treflis i våtrom og gang

Hos flisleverandøren Höganäs forteller de også om en stor interesse for fliser med treimitasjoner.

I kolleksjonen Formwork fra Höganäs er det et stort utvalg drivvedinspirerte fliser. Foto: Produsenten

– Vi selger enormt mye av dette. Bare i år har vi fått tre nye serier, og man kan velge mellom alt fra fine fliser som ser ut som parkett, til helt rustikke fliser med drivvedlook. Dette er noe jeg absolutt har tro på at har kommet for å bli, sier Patrik Björklund, butikksjef hos Höganäs.

Ifølge Björklund er det nå stadig flere som velger denne type fliser også i andre rom enn de tradisjonelle flis-rommene, som våtrom og gang. Noen har sett seg lei på treverk, og kjøper treimitasjonsfliser til for eksempel hele hytten sin.

– Vi har faktisk en treflis helt i toppen på bestselgerlisten vår, fortsetter han, og viser til serien My Wood, som har en rekke treimitasjoner og formater i grått, brun og beige.

Foruten imitasjoner av treverk, er også betongimitasjoner populært.

– Betongtrenden har vi sett en stund, og her er også utvalget stort. Også her kan man velge grad av «råhet» i betongen. Det finnes mange bad med betongfliser rundt omkring, avslutter Björklund.

Kilde: ifi.no