Kjøkkengulv med støtdemping

Velg riktig type gulv når du skal legge nytt kjøkkengulv.

Når du skal velge kjøkkengulv er det tre faktorer som er viktige:

  • Gulvet må være slitesterkt og tåle flekker.
  • Det må være lett å holde rent.
  • Kjøkkengulvet må være godt å stå og gå på.

En del gulvmaterialer har integrert støtdemping som reduserer belastningen på knær, rygg og føtter.

Lempelig med linoleum

Gulv av linoleum har lange tradisjoner i Norge. Linoleum er et naturprodukt basert på korkmel tilsatt linolje (derav navnet), lagt i et tynt lag på en vev av jute.

Vi snakker altså om rene naturmaterialer, som også er svært slitesterke. Med riktig stell er et slikt gulv like fint etter mange tiårs bruk. Linoleum leveres både som klikkbare fliser og på rull.

På de klikkbare flisene monteres linoleumsjiktet på en vannavstøtende HDF-plate og et underlag av naturkork, noe som gir god komfort.

Gulvet kommer som paneler på 90 cm x 30 cm og fliser på 30 cm x 30 cm, og i 21 farger som enkelt kan kombineres slik at du kan lage ditt eget unike og dekorative kjøkkengulv

Kjøkkengulv i kork

Kork er et materiale som er isolerende og dempende. Det gjør at det er godt å stå lenge på.

Korken brukes både som homogene fliser som limes til gulvet, og i kombinasjon med andre materialer. Da brukes kork som bakside og mellomsjikt i gulvet, mens vinyl eller linoleum brukes som mønstersjikt.

Kjøkkengulv med kork

Korkfliser fra Golvabia. Naturkork er et miljøvennlig og fornybart materiale som egner seg godt som kjøkkengulv. Foto: Produsenten.

Slike gulv har en slitesterk overflate av toppforseglet linoleum eller vinyl, mens baksiden er laget av kork.

Kork er et naturlig materiale der hver kvadratcentimeter inneholder mange millioner luftceller. Luftputene demper støt og lyd, og gir en naturlig svikt.

Korkbestanddelen beskytter rygg, knær og føtter og gjør gulvet komfortabelt å gå og stå på.

Toppforseglingen forhindrer at skitt og støv fester seg til gulvet.

Funksjonelt med vinyl

Vinylgulv beregnet for bolig består av flere sjikt: en bakside, et trykt mønsterlag og et slitesjikt.

Baksiden kan være av oppskummet vinyl eller tekstil som gjør gulvet mykt, mens topplaget av vinyl gjør gulvet slitesterkt.

En slitesterk vinyl danner dekorsjiktet på Vinyl Kork. Gulvet lages i plank med en lengde på 1,164 m og en bredde på 19 cm. Foto: produsenten

Siden midtsjiktet består av et trykt bilde, er motivmulighetene uendelige.

Boligvinyl kommer i mange kvaliteter og fasonger: banebelegg, fliser, staver, klikksystem og hendige bokser med selvklebende strimler.

Godt med gummi

Fliser laget av syntetisk gummi gir et tøft og slitesterkt gulv som er svært behagelig å gå på.

Med gummi får du et solid, vannavvisende gulv med lang levetid. Utvalget av mønstre og farger er stort.

De fleste forbinder gummigulv med grå knottegulv. Men det finnes mange andre design å velge i. Dette gulvet er fra Polyflor. Foto: produsenten

Her finnes fliser og staver og banevarer i flere bredder. Mange spreke design lages for staver og store fliser som limes fast mot undergulvet.

Disse pregede gummigulvene med knotter, striper og det som kan ligne på keramiske fliser, er blitt et trendy gulvvalg både i gangen og på kjøkkenet.

Kilde: ifi.no