Gulvvarme på uisolert kjellergulv

Hvordan får man varme på et uisolert, grovstøpt kjellergulv, og med grunnmur uten utvendig isolasjon? Må man flise gulvene for skikkelig varme?

Å flise gulvene for å få varme, der det egentlig ikke skal være fliser, er både dyrt, tungvint og hardt. Baderomsfølelse på et barnerom er ikke den beste løsningen. 

En viivilla leser lurte nettopp på dette i vårt forum, om flising var eneste utvei. Vedkommende har en kjeller, som hovedsakelig er under bakkenivå, men som har blitt revet grunnet kondens og mugg. Opprinnelig var grunnmur kledd innvendig med papp, glava, stender, fuktsperre og panel.

Gulvet var dekket med 50mm isopor på grovstøp, deretter fuktsperre, sponplater og gulvbelegg. Av flere grunner førte dette til fuktproblemet: Det stod kaldt og ubrukt i mange år, fukt kondenserte på vegg, trakk inn i papp, videre ned i sponplater som ikke ble luftet pga gulvbelegg. 

Etter riving og rengjøring har leseren nå bare betongsteinsvegger mot grunnmur, og grovstøpt gulv uten isolasjon eller fuktsperre. Veggene vil personen pusse og male, da vet man at de luftes godt, blir varmest mulig innvendig, og ser alt som eventuelt skjer på den. Utfordringen er gulvet, som er grovt og har noen cm høydeforskjell.

Les også: Hva gjør man når varmekablene slutter å funke?

Kjellergulv
Ikke legg treverk på betonggulv i kjelleren. Foto: Getty Images

Ikke legg treverk på betonggulv

Man bør unngå å legge treverk rett på betonggulv i kjelleren. Om man gjør dette, kan det fort oppstå mugg, sopp eller råte, noe som ikke er ønskelig hos de aller fleste.

Det ønskelige er en tørr, trygg og komfortabel kjeller med gulvvarme.

Dette bør man gjøre:

1. Avrettingsmasse på grovstøp.

2. Undergulvet må betraktes som potensielt fuktig for all framtid. Ny fukt kan alltid komme til. Derfor: Knotteplast (blå Platon e.l.) som teipes skikkelig i skjøtene. Denne vil ventilere og sørge for at undergulvet kan tørke ut kontinuerlig.

3. På knotteplasten legges XPS og varmefolie (evt 6mm Depron under folie), deretter 0,2mm plast og et laminatgulv i skikkelig kvalitet. Varmefolie er like pålitelig som kabel og vil varme opp hele rommet. Velg noe skikkelig, f.eks Flexwatt som har vært 30 år på markedet uten noen problemer.

4. Hvis du vil isolere veggene inne trygt: Bruk stålstendere og Glasroc gipsplater. Ikke byggplast. Disse platene er med glassfiber i stedet for kartong og inneholder ikke organisk materiale. Da har du vegger som kan tørke ut kontinuerlig og som det ikke kan vokse sopp/råte/mugg fordi det ikke finnes organisk materiale.