Gulv for 2012

Nytt gulv i huset? Det er verdt å ta en titt på alle de gode, alternative løsningene for klassiske tregulv, som markedet kan tilby i dag.

Nordmenn er glad i tregulv, og mange holder parkettgulvet sitt kjært. Men det mange ikke vet er at utviklingen på alternative gulv har vært enorm de siste årene, og både kvalitet og design har kommet på et svært høyt nivå.

Blant de alternative gulvene finnes det blant annet vinyl, laminat, linoleum, gummi og kork.

Nye tider
Mange husker kanskje linoleumsgulvene som litt kjedelige og utdaterte gulv man brukte i offentlig rom, og korkgulv høres kanskje fremmed ut. Men slik er det altså ikke lenger. Med tøff design og flotte egenskaper, er disse gulvene både praktiske og estetiske. Men hvorfor skal man velge noe annet enn det kjente og kjære parketten?

– Vi er inne i en tid med stor interesse for gulv med naturmaterialer, som kork og linoleum er gode eksempler på. Som mange kanskje vet er både kork og linoleum naturlige, gjenvinnbare ressurser, forklarer Torhild Rustenberg fra Storeys.

Korkgulv
Flere og flere har fått øynene opp for korkgulv, som er både miljøvennlig, lyddempende og stilig. Og med dagens ulike designmuligheter, er det fåtall som har den tradisjonelle korkfargen. Men hva er et mest trendy akkurat nå innen kork?

– Vår kork kolleksjon består av ti farger, inkludert to helt nye farger: White og Coffee. Begge er farger vi ser stor interesse for i markedet, hvorav White er en klar ener. Dette gjelder lyse farger generelt på gulv, og av korkgulv er det fargene Sand og Creme som har solgt best tidligere. Farger som Olive og Grey er også populære, mens den tradisjonelle korkfargen selger minst. Vårt korkgulv kommer i ”parkettformat”, 910x300x10,5mm, med klikkfester. Overflaten er mattlakkert. Gulvet betegnes som det stille gulvet, på grunn av korkens lyddempende egenskaper. Lyd reduseres i rommet og mellom etasjer. Luftcellene i korken er også varmeisolerende, og gjør at gulvet aldri føles kjølig å gå på – i tillegg til at det er komfortabelt.

Linoleumsgulv
De nye linoleumsgulvene har lite til felles med de gamle gulvene man husker fra skolen i gamle dager. Det praktiske gulvet krever lite vedlikehold og kommer nå med mange spennende, nye farger og uttrykk. Linoleumsgulv har også en høy kvalitet når det kommer til slitestyrke.

Om du tør å være litt modig i gulvvalget ditt kan et fargesterkt linoleumsgulv være et godt alternativ. Her kan man leke seg med form og farge. Eller man kan velde et enkelt, ensfarget uttrykk. Gulvet er både slitesterkt og enkelt å vedlikeholde. Foto: Storeys

– Av linoleumsgulv tilbyr vi foreløpig Lino Tiles, dette er fliser á 38x38cm med en helt ensartet overflate. Lino Tiles kommer i 12 ulike farger og gråtoner, og kan kombineres, legges i soner, sjakkmønster og lignende, forteller Rustenberg.

Linoleumsoverflaten sikrer et slitesterkt gulv, mens en korkbakside gir flisene korkens unike egenskaper.

Storeys tilbyr også vinylgulv, gummigulv og ulike tepper.

Vinylgulv og laminat
Mange velger i dag laminatgulv fremfor parkett på grunn av de praktiske egenskapene og det gunstige prisnivået. Et laminatgulv vil tåle svært mye samtidig som at det er så godt som vedlikeholdsfritt. Det samme gjelder vinylgulv, som også har svært god sliestyrke. Velger du å legge tregulv eller parkett i et rom med mye bruk og slitasje, vil oljing eller lakkering bli nødvendig med tiden. Sliping kan også bli aktuelt, noe som både er en krevende jobb og ganske kostbart.

Men før du går i gang med ditt nye gulv er det viktig å huske at enkelte gulv passer bedre på visse rom. Vinyl er en gulvtype som kan brukes i alle rom, mens kork, laminat og linoleum egner seg best i stuen, på soverom eller kjøkken.