Få nytt gulv med epoxymaling

Epoxymaling er veien videre når du ikke har råd til å legge nytt gulv eller nye fliser. Med den rå betongmalingen kan du få selv de styggeste flisene til å få nytt liv.

epoxy gulv

Epoxy gulv med glans og fargedybde

Epoxymaling, polyuretan, terazzo eller slipt betong. Dette er fremtidens materialer for gulvet hjemme. Industrien har lenge kjent materialenes unike egenskaper – og nå er det huseiernes tur.

Interessen skyldes ikke minst glansen og fargedybden du kan oppnå med et epoxygulv. Du trenger ikke velge sitrongul eller postkasserød farge, men muligheten er der hvis du ikke er redd for å bo med et gulv som kan ses.

Fjærende epoxy gulv

En annen åpenbar fordel ved spesielt polyuretan-gulv er den myke og lett fjærende overflaten. Materialet gulvet er laget av kalles også polyuretanplast eller uretangummi, og det har vært brukt til industrigulv i flere årtier. Polyuretan gulv er nemlig utrolig sterke og de har i mange år vist seg særdeles velegnet som fabrikkgulv med tung pallevogntrafikk og store monteringsbord. 

Polyuretan-gulv ute og inne

Den slitesterke overflaten på både et epoxy- og polyuretan-gulv er veldig lett å vedlikeholde. Til daglig er støvsugeren nok, men en våtmopping med et mildt rengjøringsmiddel uten alkaliske midler fjerner fastsittende skitt, så gulvet skinner igjen. Gulvvarme er heller ikke noe problem.

Mal med epoxymaling

epoxymaling på gulv
Foto: Getty Images

Om du ikke har mot til – eller råd til et helt nytt epoxy-gulv, kan du gjøre noe som nesten er akkurat like godt. På markedet finnes nemlig epoxymaling. Malingen har ikke helt den samme dybden eller glansen, men det ligner – og det som er bra er at du kan påføre det selv.

Malingen er basert på vann og inneholder ingen giftige gasser. Epoxymaling er veldig slitesterk, men den fjerner ikke ujevnheter.

Bruksområder for epoxymaling

Epoxymaling kan brukes på både parkettgulv, tregulv, fliser, betong og lakkerte gulv – med andre ord stort sett alle typer gulv. Vær oppmerksom på at et gulv som males med epoxy først er gjennomherdet etter én uke. Be fargehandleren om en grundig veiledning før du starter.

Epoxymaling på gulv og fliser – slik gjør du

  • Først må du klargjøre gulvet. Det gjør du ved å vaske det grundig samt slipe det, hvis det for eksempel dreier seg om fliser. Husk at overflaten skal være helt tørr før du legger epoxymaling.
  • Heretter skal du blande blandingen. Base og herder blandes i forholdet 5 til 1 og det tilføres vann (sistnevnte skal utgjøre 10 prosent av blandingens vekt). Bruk en borremaskin til å piske blandingen sammen, slik at får du det peneste resultatet.
  • Nå skal du male gulvet med en lofri rull. Du har kun 50 minutter til å påføre epoxymalingen, så det er ikke tid til kaffepause!
  • Det tar mellom 20 og 24 timer før det første laget med epoxymaling tørker. Når ventetiden er over, kan du påføre det andre laget med epoxymaling. Denne gangen skal du IKKE bruke vann i blandingen!
  • Andre lag er tørt etter 24 timer – det vil først være gjennomherdet etter en uke.

Alternativet – et tynt betonggulv

epoxymaling med rulle
Foto: Getty Images

En helt annen, men likevel beslektet mulighet er å legge gulv med betong. Det er i dag utviklet produkter som gjør det mulig for enhver å få lagt et kjempetynt, men veldig slitesterkt gulv med betongutseendet. Som regel kan det la seg gjøre ved å legge det tynne betonggulvet ovenpå et annet gulv av et helt annet materiale. 

Gjør-det-selv epoxy gulv?

Et epoxy gulv er generelt ikke noe man burde legge selv. Det krever særlig fagkunnskap å vite akkurat hvordan man skal kombinere de to materialene som epoxy gulvet utgjøres av. Fagfolk er enkelt og greit bedre utrustet til å styre prosessen med herdingen av gulvet sikkert i land. Heldigvis finnes det etterhvert flere og flere firmaer der ute som kan legge epoxy gulv for deg akkurat som du vil. 

Epoxy gulv på balkong eller korridor

Har du en balkong eller korridor som skal ha nytt gulv, så er spesielt polyuterangulvet perfekt til utendørs- eller nesten utendørsområder. Rengjøringen er fortsatt enkelt og da epoxygulv er lysekte, så vil ikke fargen falme med tiden.

Epoxy gulvet er også velegnet til gangarealer og kjellere og verktøyrom. Det er nemlig veldig motstandsdyktig ovenfor for eksempel olje og kjemikalier.