«Er det mulig å male gulvbelegg?»

Og hvordan går man frem for best resultat? Vår ekspert på maling svarer.

Er det mulig å male gulvbelegg

Hei! Er det mulig å male gulvbelegg? Hvis ja, hvordan går man frem for å få best mulig resultat? Er det noen forskjell på hvordan man eventuelt maler ulike typer gulvbelegg?

Mvh Grethe

Still spørsmål til våre 8 eksperter!

Vi i Villas ekspert på maling, tapet og gulv, Kristian Owren, svarer:

Hvorvidt gulvbelegget kan males, kommer an på hvilken type gulvbelegg det er snakk om. Myke, heterogene vinylbelegg, såkalt boligvinyl, er dårlig egnet for overmaling. Disse gulvbeleggene er myke og gir dårlig heft, og malingen vil kunne sprekke opp og flasse av.

Myknere i vinylbelegget kan også påvirke tørke- og herdetiden, som kan medføre skjemmende merker dersom gulvet blir tatt for tidlig i bruk. Noen typer maling, som TreStjerner Gulvmaling, fungerer derimot godt på eldre homogene vinylbelegg, så lenge flaten er ren, tørr og fri for såpe, bonevoks og fettstoffer.

Rådfør deg med malingsprodusenten om du er usikker på om ditt belegg kan males.

I de aller fleste tilfeller er det helt problemfritt å male linoleumsbelegg. Det kan allikevel være lurt å sette en liten prøve for å se at malingen sitter godt. Mal et lite teststrøk på en lite synlig del av gulvet, og klor litt i det for å sjekke at malingen sitter.

Gjør den det, er det ikke noe problem å male resten av gulvet. Men det er uansett greit å være klar over at faren for at malingen kan sprekke opp alltid vil være tilstede.

Slik gjør du det:

1. Rengjør belegget grundig først. Alle rester av bonevoks, polish og lignende må fjernes. Bruk gjerne en skrubbepad og et alkalisk vaskemiddel. Skyll godt etterpå, og forsikre deg om at underlaget er tørt før du maler.

2. Normalt er det ikke nødvendig med heftgrunn her, så det er bare å gå i gang og male. Vi anbefaler å bruke en gulvmaling som er utviklet spesielt for å tåle litt ekstra slitasje. Malingen må tåle å bli tråkket og sølt på uten å ta skade.

3. Begynne å male langs en vegg med en flat pensel. Gå deretter over til rull festet på et forlengerskaft. Det går både raskere og er mye mindre slitsomt. Etterstryk med pensel ved bruk av rull, så unngår du rullestruktur i malingsfilmen. Mal minst to strøk.

Mvh Kristian Owren
Administrerende direktør for Informasjonskontoret for farge og interiør (ifi.no)

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!