Derfor må du ALDRI rengjøre et laminatgulv med grønnsåpe

Laminatgulv er populære og enkle å holde rene. Men hva enn du gjør: Du må ALDRI vaske laminatgulvet med grønnsåpe eller natursåpe.

Tidligere i år kunne vi lese om mannen fra Telemark som vasket laminatgulvet med grønnsåpe før han skulle selge huset. Resultatet ble et grått og klissete gulv som kostet mannen over 340 000 kroner.

Så hvordan skal man egentlig rengjøre et laminatgulv? Her får du tips fra ekspertene.

Såpene du IKKE skal bruke på laminatgulv

I følge Leif Johansen, teknisk sjef hos Pergo i Norge, er det to typer såper man aldri bør bruke på et laminatgulv: Grønnsåpe og natursåpe.

Grunnen er at det vil legge seg igjen en film på gulvet som over tid vil bli vanskelig å fjerne.

Selv om vannet fordamper, vil såpen bli liggende og til slutt kan du ende opp med det grå og klissete belegget som er nevnt i saken fra Telemark.

− Aldri bruk grønnsåpe når du vasker laminatgulv, sier teknisk sjef hos Pergo, Leif Johansen. Han sier at vi kun skal bruke syntetiske vaskemidler. (Foto: Jordan)

Begrens mengden vaskemiddel

Ved fuktig rengjøring av laminatgulv er det i følge Johansen også svært viktig å ikke bruke for mye vaskemiddel.

− Bruk Ajax eller andre syntetiske vaskemidler. Og vær forsiktig med doseringen. Når du vasker, bruk en mikrofibermopp. Det vil på et kjøkken alltid komme fett på gulvet som krever fuktig renhold, men vær sparsommelig med vaskemidlene, sier han til ifi.no.

Følg bruksanvisningen

Teknisk sjef hos Tarkett, Espen Josten, foreller at laminatgulv i all hovedsak er enkle å rengjøre.

− Som regel holder det med støvsuging og tørrmopping. Skal du bruke rengjøringsmidler gjelder det å følge produsentens anvisning. Kjenner du ikke gulvets opphav, gå til faghandelen for å få råd, sier han. Det finnes rengjøringsmidler som er spesielt utviklet for gulv. Spør etter dette i din lokale faghandel. Du kommer også langt med et PH-nøytralt rengjøringsmiddel, sier han.

Josten forteller at det ikke bør brukes for mye vann på et vanlig laminatgulv.

− For mye vann kan trenge ned i skjøter. Da kan du få svelling. Bruk en lett fuktig mopp. Tørk opp flekker med en gang og hold gulvet rent med jevnlig vedlikehold. Dette er ikke noe hokuspokus, sier han.

Slik rengjør du laminatgulv

  • Mopp laminatgulvet med en tørr mikrofibermopp eller støvsug med et børstemunnstykke for å unngå ríper.
  • Hvis det er nødvendig kan gulvet vaskes med en oppvridd mopp og avtørkes. Vaskevannet skal være tilsatt et nøytralt rengjøringsmiddel, dosert etter anvisning.
  • Grønnsåpe, voks, polish eller rengøringsmiddel med slipemiddel skal ikke brukes.

Fjerne flekker fra laminatgulv

Flekker på laminatgulv fjernes umiddelbart med et ikke-slipende universalrengjøringsmiddel.

Flekker av asfalt, gummi, leppestift og skokrem ol. fjernes med rødsprit, aceton eller lignende. Gulvet skal rengjøres med fuktig klut, og ettertørkes grundig.

Stearin og tyggegummi skal stivne helt, før det skrapes forsiktig vekk.

Kilde: ifi.no og gulvfakta.no