Bambus på gulvet

Bambusgulv er harde, vakre og miljøvennlige. Kanskje noe å vurdere neste gang du legger nytt gulv?

<!–
Foto: Colourbox

–>

Bambusgulv er harde, vakre og solide. Foto: Probambus.

– Bambusgulv er et nytt produkt i Norge, men det har eksistert i over 20 år, forteller Ida Lynghaug, salgsrepresentant ved Probambus.

Hun opplever at nordmenn flest er nysgjerrige og positive til ideen om bambus på gulvet, men hun møter også en og annen tviler.
– Enkelte er skeptiske, kanskje fordi de forbinder bambus med veipinner og fiskestenger. Men bambus er et seigt og solid material, og selve massen er ekstremt hard. Det gjør bambus perfekt til gulv, forsikrer Lynghaug.

Tåler mye
Bambus er hardere enn de mer tradisjonelle treslagene som brukes til gulv, som eik, ask og bøk. Det hevdes også at bambusen har en naturlig fuktmotstand fordi den vokser i et fuktig klima. Det skal gjøre den mer motstandsdyktig mot råte og mugg.

– Bambusgulv er ikke noe du trenger å bytte. Det er gulv for generasjoner fremover, sier Lynghaug.

Bambusgulv i heltre behandles som andre gulv i heltre, og du kan slipe og lakke dem på samme måte. Du kan også få bambus som klikkparkett. Disse legger du på samme måte som annen parkett.

Miljøvennlig
Bambus er også et miljøvennlig valg. Mens vanlige trær bruker en generasjon eller to på å vokse opp, er bambusen fellingsklar etter noen få år. Etter hogst vokser en ny stamme opp fra samme rot. Det gjør bambusen i høyeste grad til en fornybar ressurs.

– Det å velge bambus har mange positive konsekvenser. Bambusen renser forurenset vann og jord i skogen hvor de dyrkes, den avgir mer oksygen enn en vanlig treskog, og bambusen vokser betydelig raskere enn vanlige trær og er fellingsklare etter bare seks år, forteller Lynghaug.

Hun opplever likevel at klimahensynet ikke er den avgjørende årsaken til at forbrukere velger bambus til gulvet.
– Miljøaspektet er et pluss, men forbrukerne velger bambus først og fremst fordi det er et vakkert gulv.

Forbrukerinfo: