Alternativer til tre på gulvet

Er du lei av å se de samme parkettgulvene overalt? Bryt med sedvanen og velg noe annet enn tre neste gang du legger gulv.

Parkett og tre har nærmest blitt en standard på norske gulv, men det finnes mange alternativer for deg som ønsker å prøve noe nytt. Her er en oversikt over noen av mulighetene du har.

Bambus
Til tross for at bambus ser ut som tre, er det faktisk et gress. Likevel gir bambus et slitesterkt gulv som er mye hardere enn eik.

– Bambus trekker ikke til seg fukt og flekker og er følgelig meget motstandsdyktig mot råte og mugg, og er heller ingen næringskilde for insekter og termitter, hevder bambusgulvleverandøren Hardstuff.

Teppe
Tepper fremstilles enten i kunstfiber eller naturfiber. Førstnevnte er laget av olje, fremtilt ved hjelp av forskjellige raffineringsprosesser. Et eksempel på dette er nylon. Syntetiske fibre har høy slitasjemotstand, og de fleste av dagens tepper består av slike kunsfibre.

Tepper av naturfiber er gjerne laget av ull eller plantefiber. Geiteragg har også blitt brukt for å gi et mer rustikt preg, men er sjeldnere i dag. Av plantefiber er det særlig jute som blir brukt til tepper, men også sisal og hamp er brukt.

Linoleum
Gulvbelegg av linoleum er slitesterkt, og har god motstandsevne mot fett og olje i tillegg til svake syrer. Det kan derfor være aktuelt å bruke på kjøkkenet. Derimot kan langvarig påkjenning fra fukt skade linoleumen, så den egner seg ikke på våtrom som bad og vaskerom.

Kork
Vil du ha et gulv som er mykt å stå og gå på, er kork et godt alternativ. Det føles også mer behagelig varmt enn mange andre gulvtyper og kan gi bedre trinnlydisolasjon.

Kork på gulvet reduserer trinnlyden og er mykt å gå på.

– Kork tåler både fuktighet og varierende temperaturer uten å brytes ned i vesentlig grad, takket være et høyt harpiksinnhold. Materialet har relativt store fuktbevegelser som det må tas hensyn til når det brukes som gulvbelegg, i følge Sintef Byggforsk.

Polert betong
Er du ikke redd for harde gulv og ønsker et moderne uttrykk, kan slipt og polert betong være et spennende valg. Polerte og impregnerte betonggulv skal være enkle å renholde og vedlikeholde. Ulempen er at materialet kan gi boligen et kjølig preg, men det kan likevel passe godt inn med det rette interiøret.

Keramiske fliser
– Keramiske fliser er motstandsdyktige overfor de fleste kjemikalier og kan tåle til dels store mekaniske påkjenninger, skriver Sintef Byggforsk.

Unngå glasserte fliser på gulvet.

Det gjør dem spesielt egnet til bruk på bad, toalett, kjøkken og inngangsparti. Mens glasserte fliser kan være lurt å bruke på vegger hvor renholdet er viktig, bør du velge matte fliser på gulvet for å redusere faren for å skli på gulvet.

Naturstein
Heller eller fliser av naturstein kan være et spennende element i interiøret. Som med betong, vil du få et gulv som er hardt og kan virke kjølig, men det kan også gi interiøret et preg av noe eksklusivt og solid.

Vær oppmerksom på at hvor god motstandyktighet gulvet vil ha mot bl.a. vann, syrer og slitasje, vil være avhengig av hvilken steinsort du velger. Forhør deg med leverandør om steinsortens ulike egenskaper før du bestemmer deg.