Gulv

De beste tipsene og triksene for gulvet i hjemmet ditt

Riktig gulv betyr mye for innredningen av hjemmet ditt. Derfor spiller det en rolle hva du velger når du skal legge nytt gulv på kjøkkenet, stuen, badet eller gangen. Her på Vi i Villa kan du finne mye informasjon og inspirasjon til hvilket gulv du skal velge ut fra dine spesifikke behov. Du vil også få de beste tipsene og triksene til hvordan du rengjør og vedlikeholder gulvene dine. Visste du for eksempel at mange av oss bruker feil rengjøringsmidler når de vasker gulv? Og at det faktisk kan ødelegge gulvet?

Les mer

Skal du velge praktisk eller pent når du skal velge gulv?

Skal du velge nytt gulv til boligen bør du først og fremst tenke på hvor gulvet skal legges. Er det i vaskerommet hvor skitne sko og skitne hundepoter tråkker daglig? Da kan et tregulv som er lett å rengjøre, være et godt valg. Trenger stuegulvet derimot en fornyelse, kan et tregulv i mørke nyanser skape den perfekte atmosfæren.

Mange typer gulv kan legges i hele huset, med unntak av bad og kjeller. Likevel er det fornuftig å tenke på hvor ofte gulvet må rengjøres og hvor tungvint det er å vedlikeholde i forhold til hvor i huset det skal legges. Det er i alle fall de færreste som liker å trekke frem moppen hver dag.

Fargevalg og stil har stor innflytelse på innredning

Det finnes et utall av vakre løsninger når det kommer til gulv og det er ikke kun ett riktig valg. Et vakkert og solid plankegulv i eik kan være den perfekte løsningen i ett hus, mens et mer rått betonggulv kan fullføre stilen i et annet. Vurder om du ønsker å tilføre huset en herskapelig atmosfære med et vakkert parkettgulv, et mer moderne uttrykk med et epoksygulv i en vill og eksperimentell farge, eller om et mer praktisk flisgulv passer bedre til ditt hjem eller spesifikke rom.

Husk at et gulv i lyse nyanser som en tommelfingerregel får et rom til å fremstå større og lysere, mens et mørkt gulv gir varme og personlighet. Sistnevnte fungerer spesielt godt i rom som allerede har mye lys.

Skal du legge gulvet selv – eller få en fagperson til å gjøre det?

Avhengig av hvilket gulv du velger, vil leggingen kreve ulikt håndverk. Ønsker du et plankegulv eller et parkettgulv som skal hellimes og spikres, og som kanskje må legges på bjelker, krever det mye av verktøykassen og håndverket.

Velger du et gulv med klikksystem, kan du klare deg med forskjellige sager, linjal, hammer og et vater. Her vil mange klare oppgaven selv.

Bruker du feil rengjøringsmidler?

Et gulv er som oftest vakrest hvis det er pent og rent og de fine detaljene ikke overskygges av støv og skitt. Men når vi rengjør gulvet, bruker mange av oss feil rengjøringsmidler. Før du begynner å vaske gulvet bør du derfor sjekke hvilken overflatebehandling gulvet ditt opprinnelig hadde. Valg av rengjøringsmiddel avhenger i stor grad av type gulv og overflatebehandling, og bruker du det feil kan du i verste fall ødelegge gulvet totalt. Skadene er imidlertid sjelden så store at en sliping ikke kan fikse det – men den kan fort bli dyr.

Enten du har et epoksy-, linoleum-, flis- eller heltregulv, kan du finne gode råd og veiledning til hvordan det best kan rengjøres og behandles på denne siden.

Få nytt gulv med epoxymaling
epoxy gulv

Få nytt gulv med epoxymaling

Epoxymaling er veien videre når du ikke har råd til å legge nytt gulv eller nye fliser. Med den rå betongmalingen kan du få selv de styggeste flisene til å få nytt liv.

Slik bruker du treolje innendørs
treolje innendørs

Slik bruker du treolje innendørs

Få møbler, gulv og trapper i tre til å holde lenger ved å vedlikeholde og olje dem. Vi hjelper deg med ulike type oljer og hvordan du praktisk går til verks for å påføre treolje innendørs.

Så enkelt maler du rutegulv

Så enkelt maler du rutegulv

Rutete gulv er på alles lepper – og i mange retrokjøkken, bad og ganger. Her får du oppskriften på hvordan du maler rutegulv helt uten ujevne linjer eller rare hjørner. 

Mikrosement | 16 inspirasjonsbilder
Mikrosement

Mikrosement | 16 inspirasjonsbilder

Går du å vurderer mikrosement, så har vi samlet masse inspirasjon til hvordan sluttresultatet kan se ut her!

5 viktige vilkår for fungerende gulvvarme
Gulvvarme - viktige ting å vite om varmekabler

5 viktige vilkår for fungerende gulvvarme

Varmekabler i gulvet gir en jevn og god komfortvarme. Under noen viktige forutsetninger vil både vannbåren og elektrisk gulvvarme fungere med de fleste gulvmaterialer. Her er ekspertenes fem beste tips.

Det er fort gjort å glemme å ta av seg stiletthælene på fest. Og når anlegget skrus på er det enda lettere å la seg rive med i dansen. Det liker ikke parkettgulv. Parkett og stilett er som negler skrapende mot ei tavle – det gjør bare vondt. Resultatet blir hull, hakk og stygge merker. Men…

Derfor velger vi fliser i gangen
Derfor velger vi fliser i gangen

Derfor velger vi fliser i gangen

Er det ett rom i huset som må tåle en «trøkk», så er det entreen. Derfor gjelder det å velge et gulv som holder seg like fint, uansett forhold.

Derfor bør du legge gulvet nå

Derfor bør du legge gulvet nå

I sommermånedene er det mye snakk om terrasse og fasade. Men vi skal ikke glemme at dette også er den perfekte tiden for å pusse opp inne – spesielt hvis du skal legge nytt gulv

Derfor vil vi ha det stort på gulvet

Derfor vil vi ha det stort på gulvet

Trenden har de siste årene gått fra klassisk 3-stav til store, brede plank på gulvet. Formatet gir nemlig følelsen av større plass, samtidig som det gir en helhet i rommet. 

Bruk broddevett innendørs

Bruk broddevett innendørs

Med pigger under skoene tråkkes gulv i stykker. Det gjelder både i boligen og i butikken. Bruk broddevett, så slipper du hull og hakk.