Velg riktig dørløsning

Vi vil gjerne ha system og orden i garderoben – men hvilke dører passer ditt behov best – og hvordan vet du om dørene er av god kvalitet? Vi har undersøkt. 

– Med en skyvedør utnytter du plassen på en mye bedre måte, siden du ikke tar opp noe plass foran skapet. Og så ser det jo bra ut også, mener Anne Burud Martinsen fra garderobeleverandøren Skapnett.com.

– Hengslede dører kan være en løsning dersom du ikke har plass til skyvedører, men jeg vil heller anbefale såkalte bifold-dører. Dette er dører som er hengslet på midten, med kun en skinne i taket, slik at døren beveger seg som et trekkspill. De er veldig snedige og passer godt for smale åpninger, forklarer hun.

Pax garderobe med hengslede dører – fra IKEA.

– De fleste av våre kunder ønsker skyvedører. Fordelen er at de er plassbesparende i smale rom som entreen eller soverom. Fordelen med hengsler er at man kan ha alle dørene åpne samtidig, men de trenger også nok plass foran skapet, sier Siv Egger, informasjonsrådgiver hos IKEA.

– Skyvedører sparer plass foran skapet, men krever plass i bredden. Med hengslede dører er det lettere å utnytte smale nisjer i huset til oppbevaring, tipser Kaja Hanevold i Kreo Interiørarkitektur. – Og hvis du skal ha tak i noe i akkurat den skuffen, kan det gå litt kjappere dersom døra er hengslet, mener hun.

Kvalitetstegn

Det er et hav av garderobeløsninger der ute, og som forbruker kan det være vanskelig å velge.

Vi anbefaler at du tester hvor gode dørene er å skyve på før du foretar valget, siden det kan være store forskjeller i hva slags materialer som er brukt.

– Med skyvedører må glideskinnene være solide. Og om dørene er festet i et skrog med for tynne sidevegger, vil dørene fungere dårlig etter en tid, forklarer Siv Egger i IKEA.

– Skal du ha en hengslet dør, bør du satse på tykke beslag og kraftige hengsler. Med skyvedører får du som regel hva du betaler for, med de rimelige skinnene må man nesten regne med at dørene hopper av etter hvert, mener interiørarkitekt Kaja Hanevold.

– Det som kjennetegner våre dører, er at hjulene er inni døra, så det ser like pent ut på begge sider. Dette er spesielt gunstig om du har en walk in closet-løsning eller bruker skyvedører som romavdeler, sier Anne Burud Martinsen hos Skapnett.com.

Bifold-dør er smart om plassen er begrenset. Fra Skapnett.com.

Mange valgmuligheter

Med en skyvedørsgarderobe har du større valgfrihet på skapfronter.

De fleste produsentene gir deg et vell av farger og materialer å velge blant – også bruk av egne bilder på dørene, og du kan også få spesialtilpasset løsninger for rom med skråtak.

Har du plass og liker det enkelt, kan du gjerne gå for hengslede dører, men sørg for at de for eksempel ikke vil krasje inn i soveromsdøra når den står åpen – det kan bli irriterende i lengden.

Tips for oppmåling

– Du kan fint måle selv, men ta nøyaktige mål fra vegg til vegg og gulv til tak flere steder for å sjekke om du har skjevheter i gulv eller vegg. Da kan skyvedørprodusenten ta høyde for dette, og gi deg riktig informasjon om du skal montere selv. Det kan også være lurt å få en fagmann til å ta riktige mål, foreslå en løsning og gi et tilbud, sier Anne Burud. Martinsen.