Skapet med det rare i

I en leilighet i Oslo gjemmer det seg et skap som rommer mer enn de fleste.

Da eieren av bygårdsleiligheten på St. Hanshuagen i Oslo trengte hjelp til å renovere deler av boligen, tok han kontakt med interiørdesigner Tove Meldgaard (www.meldgaard.no). Resultatet ble det som kanskje er Norges mest innholdsrike skap.

Når du entrer soverommet i bygårdsleiligheten, møter du et forseggjort, men dog relativt vanlig soverom. Nydelig stukkatur og en lysekrone i taket gir rommet et eksklusivt preg, og en skyvedørsgarderobe fra Acme, i matt glass og aluminium, dekker hele endeveggen samt det ene hjørnet. Det er med andre ord et pent soverom, men likevel ikke helt eksepsjonelt. Det er til du åpner skapet.

¤fotoserie¤

Med baderom i skapet
For bak skyvedørene gjemmer det seg ikke bare en klesgarderobe, men også en vaskemaskin, en tørketrommel, en varmtvannstank – og et helt baderom.

– Du går rett og slett gjennom skapet for å komme til badet, sier Meldgaard.

Plassmangel på badet var den store utfordringen i dette prosjektet. Nøkkelen til suksess har vært uortodokse løsninger og mot til å prøve noe nytt.

Råttent bad ble nytt
Det opprinnelige badet var lite, råttent og dårlig utnyttet. Det måtte bygges opp fra grunnen av, og med smartere løsninger bedre tilpasset vår moderne hverdag.

Ved starten av prosjektet var bad og toalett atskilt. For å få mer ut av plassen, ble det bestemt at veggen mellom de to avlukkene skulle rives. Eier ønsket plass til vaskemaskin på badet, og han så helst at tørketrommelen kunne bli flyttet fra kjøkkenet til en mer praktisk plassering på badet. Dessverre var badet ganske enkelt ikke stort nok til å romme dem. Det var derimot soverommet.

Meldgaard foreslo å sette opp en skyvedørsgarderobe i vinkel langs hele endeveggen av soverommet, samt langs veggen frem til vinduet. Den store skapplassen har de brukt både til oppbevaring av klær, til vaskesone og som inngang til badet.

Smart og helhetlig
– Badet er så smalt at det ikke er rom til oppbevaringsplass der inne. Det har jeg løst ved å vende et av skapene inn mot passasjen til badet, forteller Meldgaard.

Ettersom badet er så lite, kan eier nå strekke hånden ut i passasjen etter det han trenger av toalettsaker. På den måten blir skapet som en forlengelse av badet.

Meldgaard har valgt å bruke samme skyvedørsfronter foran garderobedelen av skapet som vaskedelen av skapet. Det er med å gi soverommet et ryddig og rolig preg.

– Dette har vi gjort for å bevare helheten. Det gjør det elegant og sofistikert, samtidig som det både er en billigere løsning og plassbesparende, avslutter Meldgaard.

Membran i skapet
En suite-løsning i skapet krever ekstra planlegging. Det er heller ikke bare bare å sette inn en vaskemaskin i et skap. Tar du ikke skikkelige forholdsregler, kan det fort gå virkelig ille den dagen uhellet er ute. Det har håndverkerne tatt hensyn til når bad og skap ble gjenoppbygd.

– Gulvet i skapet er bygget opp med støp på samme måte som gulvet på badet. Det er flislagt, med våtromsmembran under, og skapet har egen sluk i tilfelle lekkasje. Alt er forskriftsmessig gjort, understreker Meldgaard.

Forbrukerinfo:
Interiørdesigner Tove Meldgaard, www.meldgaard.no, tlf: 22 14 81 82
Acme interiør, www.Acme.no, tlf: 67 97 09 90