Mer oppbevaringsplass

Har du behov for mer oppbevaringsplass? Løsningen er kanskje ikke flere skap og skuffer, men mindre saker og ting.

De fleste av oss opplever fra tid til annen behov for mer oppbevaringsplass. Butikkene har hatt sommersalg, og plutselig er det ikke lenger mulig å lukke døren til klesskapet. Eller du har hatt bursdag og har fått gaver som trives best bakerst i kjøkkenskapet.

For mange av oss er da første impuls å begynne å kikke etter smarte garderobeløsninger eller flere bokhyller eller lekre oppbevaringsbokser. Men det finnes også en annen mulighet – å gå motsatt vei.

Dyr lagring
Plassen du har til rådighet i boligen er en konstant størrelse, med mindre du velger å bygge ut eller kjøpe større. Gjenstandene du eier er derimot ikke det. De varierer i antall og volum fra det ene året til det andre. Det kan du kontrollere.

Overflod: Kanskje er det ikke lagringsplassen det er noe i veien med – kanskje er det mengden av klær og gjenstander?

Overflod: Kanskje er det ikke lagringsplassen det er noe i veien med – kanskje er det mengden av klær og gjenstander? Foto: Colourbox

– Tenk over hvor mange kvadratmeter du bruker på å lagre ting – på loftet, i kjelleren, uthus, klesskapet og kommoden. Og hvis du ganger dette med kvadratmeter prisen på boligen din – hvor mye blir det så, spør danske Gitte Jørgensen.

Hun har gitt ut bøker som Simple living og Pippi power.

Ta et kritisk blikk på alt du eier
Heller enn å kjøpe nytt garderobeskap, tøm ut innholdet i det skapet du allerede har.

Ryddig: Med færre gjenstander er det lettere å holde det pent og ryddig.

Ryddig: Med færre gjenstander er det lettere å holde det pent og ryddig. Foto: Colourbox

– Ta alle klærne ut av klesskapet og legg dem på gulvet foran deg. Ta opp hvert enkelt plagg, kikk på det og tenk over om du kommer til å bruke det, anbefaler Jørgensen.

Alle plagg du ikke har brukt i løpet av de siste tolv månedene, kan du straks legge i en haug som enten skal til Fretex eller kastes.

Begynn i det små
Er du av dem som lar seg overvelde av ryddeprosjekter, bør du velge deg ut et lite område å rydde. Hold deg til dette området til du er ferdig, før du flytter over til neste.

– Ikke gi deg i kast med hele kjøkkenet, bare kjøkkenbenken. Ikke ta hele garasjen, bare én hylle eller ett hjørne, anbefaler Rita Emmett.

Hun er en foredragsholder som har spesialisert seg på organisering og rydding. Hun har blant annet gitt ut bøkene Rotekoppens ryddebok og Gjør det nå!

Mer plass, bedre tid?
I tillegg til at færre gjenstander gir mer plass, kan det hende at en god, gammeldags opprydding kan føre til andre ting.

– Det kan hende at du finner at du har skapt deg et hjem der det er altfor mye å holde på med, slik at du bruker tiden til å ordne opp i ting, møbler og utstyr – istedenfor å bruke kreftene på å skape de gode og nære relasjonene du innerst inne lengter etter, avslutter Jørgensen.

Viivilla.no aug. 2011