Garderoberom – Slik planlegger du det

Et garderoberom gir deg plass og oversikt over klær og sko. Her er noen tips om hva du bør tenke på når du planlegger et garderoberom i egen bolig.

Det engelske begrepet walk-in closet er et uttrykk som vi er blitt kjent med gjennom amerikanske filmer og tv-serier. Og mange her hjemme har begynte å drømme om – og realisere – sitt eget garderoberom.

Et garderoberom skille seg fra et vanlig garderobeskap først og fremst i størrelse. Men også måten klærne er organisert på er annerledes når du har et eget garderoberom.

I et garderoberom har man gjerne ikke dører foran hyller og skap. Det gir deg full oversikt over alle klær og sko du har. Mange synes det er en fordel når de skal sette sammen antrekk eller få et overblikk over hva de mangler eller har for mye av i garderoben. En ulempe kan være at det blir mer støv både i hyller og i selve rommet.

Hva trenger du?

Et garderoberom gir deg også muligheter til å organisere klærne dine mye bedre enn med et vanlig garderobeskap. Før du skal velge innredning til garderoberommet, bør du derfor vurdere nøye hvilke behov du har.

Har du mange lange kjoler, kåper og frakker som burde få henge i full lengde? Eller har du overvekt av skjorter, jakker, dressbukser eller korte kjoler? Klesstilen din avgjøre med andre ord om du bør satse på god

En stol vil være nyttig til flere formål.
Denne garderobeløsningen er levert
av Langlo.

Du kan få smale hyller som gir akkurat plass nok til fint sammenfoldede gensere og t-skjorter. Det er både elegant og plassbesparende. Men kanskje trenger du også noen bredere hyller til vinterens tjukke cardiganer eller for å oppbevare pledd eller oppbevaringsesker. Dette er valg du bør ta før du går i gang med innredningen.

Tilbehør og småsaker
Undertøyet må også med i planleggingen. Andre ting som vil trenge en plass i garderoberommet er det viktige tilbehøret. Belter, vesker, skjerf, smykker – alt dette er ting som bør få en egen plass i garderoberommet. Gir du tilbehøret et hjem allerede fra starten av, vil det være enklere å holde orden og få oversikt i garderoben.

 

Tenk nøye gjennom hva du har av klær og sko. Da kan du skreddersy innredningen til dine behov. Denne løsningen er fra HTH.
Foto: HTH

Husk også å gjøre plass til skoene dine. Du kan få egne hyller beregnet på sko. Enkelte foretrekker å oppbevare fottøyet i skoesker med bilder av skoene utenpå. Da bør du heller gå for vanlige hyller. Glem ikke å gjøre plass for litt høyere fottøy også dersom du bruker støvletter.

Slik kan du gjøre det
Det er mange måter du kan lage ditt eget garderoberom i hjemmet. Det enkleste, og mest storslåtte, er selvsagt å bruke et ledig soverom og innrede det utelukkende for klær og sko. Det bør ligge vegg-i-vegg med enten soverom eller bad. Det ideelle er likevel om det får ligge mellom de to.

I denne innredningen fra Langlo er hjørneproblemet løst ved at det er laget romslige hyller i hjørnet.
Foto: Langlo

Har du ikke et helt rom å ta av, kan du lage et mindre garderoberom ved å dele av et stort soverom. Bruk skyvedører om du har behov for å kunne skape en større romfølelse ved å skyve dem til side, eller sett opp lettvegger dersom du vil trenge ekstra veggplass i garderoberommet for å sette opp hyller og stativ.

Et annet alternativ, som er aktuelt spesielt i eldre hus med halve loftetasjer, er å utvide kottene under skråtakene til garderoberom.

Detaljene som gjør det hele
Et garderoberom er ikke bare en oppbevaringsplass for klær og sko. Det skal både være et omkledningsrom og et sted hvor du kan prøve ut antrekk og leke deg med nye måter å bruke plagg og tilbehør på.

Du vil trenge minst ett speil, men gjerne to eller flere slik at du kan se antrekket fra ulike vinkler. God belysning både ved speilet og rettet mot klærne i hyllene er også viktig.

En benk eller en stol vil også være gunstig. Den vil komme til nytte både som avlastning når du prøver flere antrekk og når du skal ha på deg finsko med remmer eller lisser.

Og hva med strykemulighter? Det kan være greit å ha muligheten til å glatte over skjorter eller kjoler før bruk. Om du ikke ønsker å lage plass til et strykebrett i full størrelse, finnes det i dag garderobemuligheter med mindre strykebrett som en integrert løsning. Det er både hendig og plassbesparende.

Har du innredet et garderoberom i egen bolig? Del dine råd og erfaringer med leserne i kommentarfeltet eller i forumet.