Fjern gammel maling

Riktig vedlikehold av treverk på kommoden, vinduet, døren, karmen, gjerdet eller lignende vil forlenge levetiden, og hvis du gjør ordentlig, vil resultatet bli mye bedre. 

Mange måter å fjerne gammel maling på 

Det er mange måter å fjerne maling på, og noen få av dem krever litt øvelse eller fingerferdighet hvis det skal være effektivt, og det må utvises forsiktighet for å unngå skader på treverket. Ikke mindst det bearbejdede, der de gamle lagene med maling fjernes til bunnen, sikrer resultatet.

Fjern gammel maling med grønnsåpe 

Grønnsåpe – fast – kan brukes av alle, og derfor er metoden både billig og effektiv. Såpen kjøper du i bøtte og poleres på treet med en skje. Smør treverket med grønnsåpe og dekk med plastfolie. Såpen vil sakte men sikkert mykne opp malingen og deretter løsne den. 

La blandingen sitte på i et par dager og fjern den deretter med en sparkel. Grønnsåpe er tregere enn sterke kjemiske malingsfjernere som man kan kjøpe, men denne metoden er mye mer skånsom mot miljøet. 

Etter behandling skal du vaske med vann tilsatt eddiksyre ( 2 l vann til ¼ l eddiksyre) for å nøytralisere prosessen. La treet tørke før du jobber videre. 

Fjern gammel maling med kaustisk soda

Kaustisk soda (avløpsåpner / natriumhydrid) er en sterk base så du skal være forsiktig  med, pass derfor på hud og øyne. Vær også forsiktig med miljøet, og bruk bare kaustisk soda hvis du ikke har andre alternativer. Det holder eventuelt med at du kun bruker basen i sokkelen i hjørner og utskjæringer der du ikke kan komme deg ordentlig rundt med skrapjern og/ eller varmepistol. 

Slik gjør du det 

Rør 60g Kaustisk soda i ½ l vann (aldri omvendt). Tilsett evt. litt tapetklister hvis du vil ha en blanding som ikke renner. Vær oppmerksom på at blandingen utvikler sterk varme. Smør blandingen på, pakk inn gjenstandene i plastfolie og la blandingen sitte på til malingen har løst seg opp.

Det tar to til tre timer. Fjern forsiktig med en sparkel. Gjenta behandlingen om nødvendig. Vask med vann med eddiksyre ( 2 l vann til ¼ l syre) for å nøytralisere prosessen. La treet tørke før du jobber videre.  

Fjern gammel maling med varmepistol 

Med en varmepistol kan den gamle malingen raskt varmes opp til en boblende tilstand, som lett kan skrapes av med en sparkel. Metoden er særlig god på store gjenstander uten for mange kroker, for eksempel dører og dørkarmer. Husk imidlertid å være forsiktig med utskjæringer som spesielt gamle dørkarmer og dører har. Det krever konsentrasjon å jobbe tilbake de opprinnelige kantene og linjene. 

Når du bruker varmepistol på gammelt treverk, er det viktig å skape en glatt overflate som er god å male på. Det handler ikke om ubetinget å fjerne all den gamle malingen – spesielt ikke hvis den gamle malingen med tiden har fylt ut små hull og riper i treverket, som nå bidrar til en jevn og glatt overflate.

Du kan også skrape malingen med en meisel, men den metoden krever styrke, en skarp meisel og litt trening. Hvis du har “misset” noen områder kan du gå over med grønnsåpe etterpå.   

Klar for ny maling 

Når treverket er helt tørt etter behandling og vask, skal det slipes med sandpapir. Utvendig treverk må ha en grunnolje før du maler med grunnmaling. Innvendig treverk trenger ikke grunnolje, men skal begynnes med en grunnmaling.