Slik unngår du matsvinn i julen

Vi kjøper inn og lager mye god mat i julen. Det resulterer ofte i at vi også kaster store mengder med gode råvarer som ribbe og poteter rett i søpla. Les her hvordan du får bedre samvittighet og unngå å kaste så mye i år.

42,5 kilo utmerket mat. Det er gjennomsnittet en nordmann kaste av mat i året. Det vil si minimum 385 000 tonn mat i året i Norge. Forbrukerne står for 58%. Nordmenn kaster så mange gode måltider at vi lett kunne matet en hel nasjon med de vi har i søpla. Sam

tidig er det en solid sum fra budsjettet vårt årlig som bokstavelig talt går rett i søpla. 

6 gode råd til å minske matsvinn i julen 

1. Kjøp mindre porsjoner 

Sjekk hvor stor porsjonsstørrelsen faktisk er på oppskriftene dine. Ofte kan det være nok å bare lage halve porsjonen. For eksempel, hvis det er slik at dere både skal ha ribbe, pølser, skinke, sylte og stappe, kan det være nok å bare ha litt av hver. Se etter mindre porsjoner i matbutikken eller spør slakteren om en mindre ribbe i stedet for den store. 

2. Juster porsjonsstørrelser 

Hvor mye mat kan vi faktisk spise? En god tommelfingerregel er at vi faktisk er mette når vi har spist mellom 500 og 700 gr. Mat per måltid per person. 

3. Spis julemat gjennom hele desember 

Behovet for julemat vil ikke være like stort når du ikke kun skal ha det de 3-4 juledagene. På den måten får du heller ikke så mye julematrester. I stedet kan du glede deg til de fantastiske jule-rettene gjennom hele desember.  

4. Del maten 

Hvis du har lagd for mye mat, er det flott å gi det til venner, familie, naboer eller til andre som virkelig setter pris på nydelig hjemmelaget mat. 

5. Begrens kjøpene 

Det er også lurt å tenke at det finnes flere butikker som har hellidag- og søndagsåpent. Du trenger ikke å handle inn til hele romjulen, men kan fint klare deg med mindre porsjoner. Da er det letterer å bruke det du har kjøpt. 

6. Bruk restene dine 

Planlegg en dag i romjulen hvor du kan spise alle de gode restene kreativt fra forskjellige middager. Tenk på dette når ud tenker på hvilken mat du planlegger å kjøpe og spise i løpet av uken. 

Kilder: Matvett,  Coop Analyse Stop, Ministeriet for Fødevarer samt Landbrug og Fiskeri.