De siste årene har mange interiørentusiaster har fått øynene opp for sølvtøyets vakre sjarm. De tar det frem til hverdags eller gjør det til blikkfang i små installasjoner.
Noen forvandler sølvbestikk til praktiske gjenstander som knagger og lysekroner, men de fleste av oss velger nok å bruke bestikket på gamlemåten.
Det er egen stemning når bordet dekkes med nypusset sølv – det signaliserer at vi tar oss tid til det lille ekstra. Og med hvit duk og store asjetter er sølvtøyet et must ved høytider som 17. mai og julaften.
Knyttet til tradisjoner
Vi nordmenn samler sølvtøy som få andre, og vi har mye vakkert å velge mellom. Fra det enkleste Lilje- eller Månemønsteret til sirlige Tele- eller Rosemønster – det finnes et mønster for enhver smak.
Det markedsføres nesten 50 ulike bestikkmønstre her til lands, og mange av dem har vært samlet og nedarvet gjennom mer enn 100 år.
Selv om vi ikke bruker det resten av året, skal sølvbestikket frem til noen få høytider. Men for at sølvtøyet skal skinne og være en pryd på bordet, er det avhengig av riktig stell.

Foto: Getty Images
Slik vasker du sølvbestikket:
– Skyll bestikket rett etter bruk. Matrester som får sitte på kan sette stygge merker på sølvbestikket.
– Hvis du ikke skal vaske bestikket med en gang, kan det legges i lett såpevann.
Vær forsiktig med gamle kniver med påsatt skaft om du legger bestikket i bløtt. Disse bør stå med skaftet over vannet så det ikke løsner fra knivbladet.
– Unngå for mye oppvaskmiddel i vannet.
– Skyll bestikket godt før tørking.
– Lufttørking etter håndvask kan etterlate matte flekker på sølvbestikket.
Slik oppbevarer du sølvtøyet best:
Disse spesialposene er innsatt med et middel som forsinker anløp og dermed guling av bestikket. Dermed slipper du å pusse dem hver gang de skal brukes.
Kilde: Norges Gullsmedforbund