Slik lager du en julekrakk

Skap skikkelig julestemning med din egen julekrakk. 

Det er ikke så mye som skal til for å få den rette julestemningen.Har du en gammel krakk eller andre småmøbler som står og samler støv?

Kjøp inn litt rødmaling, sett av et par timer til å male, og vipps: jul i hus! Det er enkelt, raskt og billig!

Grundig grunnarbeid

Sjekk først om krakken er skadet. Sprekker og hakk fikser du enkelt med sparkel. Så vasker du krakken godt med et egnet vaskemiddel.

Når krakken er vasket fri for fett og smuss, bør den pusses med fint slipepapir eller slipepad. Det gjøres for å få glatte og fine overflater, og for å gi god heft til malingen.

Støvklut og spiker

Å fjerne støv fra pussingen er enkelt: Tørt fjernes med tørt. Derfor skal du bruke en tørr mikrofiberstøvklut. Tørk godt av over hele krakken.

Når krakken er støvfri banker du inn en liten spiker under hvert bein. Det er mye lettere å male når beina kommer opp fra underlaget.

Den gamle krakken var hvit. Snart blir den rød. Å male krakker er enkelt og moro. 

Filt på gulvet

Før du begynner å male, er det smart å legge et par lengder med dekkefilt på gulvet. Det sørger for at malingssøl ikke trekker igjennom og setter flekker på underlaget.  

Maling som tåler en støyt

Årets julekrakk males med en blank og robust gulvmaling. Fargekoden er RAL3003. Dette er en behagelig rødfarge som passer til jul. Spør på din lokale fargehandel om tips til julerøde farger.

Rull eller pensel

Legg krakken opp ned og mal med passende pensler eller ruller hvis flatene er store nok. I kriker og kroker bruker du alltid mindre pensler.

Når du maler er det smart å starte opp-ned. Og med en spiker i hvert bein, er det enklere å komme til når du snur krakken rett opp. 

Når undersiden er malt og tørket, snur du krakken slik at den står på spikrene som er festet under beina. Så maler du toppen. Mellom første og andre strøk er det smart å pusse med et fint sandpapir. Bare husk og tørk bort støvet før du maler siste strøk.

Glade jul

Når siste strøk er malt lar du krakken få hvile noen timer. Så er det bare å sette nissen på krakken og synge julen inn.  

En rød krakk ved vinduet toppet med en nisse skaper julestemning. Krakken er malt med gulvmaling i fargekoden RAL3003.

Kilde: ifi.no