Slik gjenbruker du juletreet ditt

Selv om juletrær i potter og plast er i vinden, er avskårne grantrær fortsatt veldig populære i norske hjem. Det trenger imidlertid ikke være bortkastet når julen er over. Vi gir deg fire tips til hvordan du kan bruke juletreet ditt på. 

Du trenger ikke å kaste ut juletreet når julen er over. Det er mange måter å gjenbruke det avskårne grantreet på. 

– Det er fremdeles de avskårne juletrær som er mest populære, til tross for at juletrær i potter og plast har blitt mer etterspurt de siste årene. Men selv om det er et avskåret juletre du har hjemme i stuen, trenger det ikke å bety avfall, fordi du faktisk kan gjenbruke både stammen, grenene og til og med nålene på treet, forteller Kamilla Høy, hageekspert hos Danske Plantorama i en pressemelding. 

4 gode tips til å gjenbruke juletreet 

Hvis du vil gjøre julen grønnere og mer bærekraftig får du her fire råd til hvordan du gjenbruker juletreet ditt: 

1. Bruk grenene på nytt

Grenene fra juletreet er perfektet til å beskytte hagens planter fra både frost og skrap vinter- og vårsol. Legg et lag med blader over plantene, og bruk deretter gran granene oppå. Klipp juletre grenene helt til stilken. 

2. Gjenbruk nålene 

Nålene fra grantreet gir en lettere jordstruktur som mange planter har nytte av, for eksempel rhododendron. Rist på treet og la nålene falle av, samle nålene løpende i juledagene og bland det i jorden i hagebedet ditt. 

3. Gjenbruk stilken 

Stammen på juletreet ditt kan brukes til både ved og fliser til bed. Men du kan faktisk også glede hagens dyr med stammen. Skjær av et stykke og bor to hull som du kan fylle med størknet fett blandet med havregryn, nøtter og frø. Heng trebiten opp i et tre, og vips så har du en hjemmelaget föringsmaskin til hagens småfugler. 

4. Gjenbruk hele treet på samtidig 

Hvis du ikke har en hage, eller bare ønsker å bli kvitt hele juletreet på en gang kan du sjekke med kommunen din om hvilke regler som gjelder for avlevering og henting av juletrær. Noen av de største byene tilbyr henting til gjenvinningsstasjonen. Da er du sikker på at treet blir resirkulert riktig. 

HUSK at du ikke bare kan brenne juletreet. Det er nemlig svært brannfarlig! Barnåler inneholder oljer som brenner og er svært brannfarlige.