Du kan selvsagt dekke festbordet akkurat slik du selv ønsker – men hvordan du enn velger å gjøre det finnes noen sentrale skikk- og bruk-regler for borddekking, hvis du ønsker å være mest mulig korrekt.
Slik plasserer du tallerkenen:
- Gjestene har det komfortabelt hvis de har nok plass. Det bør derfor være minst 50 cm mellom tallerkenene.
- Plasser tallerkenene 1 cm fra bordkanten.
- Hvis du skal ha et ekstra fat til brød eller salat setter du det til venstre for kuverten.
- For å være sikker på at gjesten får servert varm mat anbefales det å varme tallerkenene.
Les mer om hva du bør tenke på når du dekker bordet til fest.
Slik plasserer du bestikket:
- Bestikket skal ligge i den rekkefølgen det skal benyttes. Det vil si at det bestikket man skal bruke til forretten ligger ytterst.
- Skje eller gaffel til dessert skal ligge vannrett mellom glasset og tallerkenen.
- Det anbefales å pusse over bestikket med en kjøkkenhåndduk for å sikre at det ser pent ut.
- Bestikket legges slik at den nederste delen er i linje med tallerkenens nedre kant.
- Kniv legges til høyre og gaffel til venstre. Knivbladet skal ligge mot tallerkenen.
Få gode tips til hvordan du setter sammen 17. mai-buketten.
Slik plasserer du glasset:
- Glassene plasseres på en rett linje bak tallerkenen. Her gjelder det samme som for bestikk, at de skal stilles i den rekkefølgen de skal benyttes.
- Det må finnes et nytt glass for alle sorter drikke.
- Vannglassene plasseres til høyre for eller bak vinglassene.