Så lett pusser du sølvtøyet med vann og natron

Med kokende vann og natron blir sølvtøyet blankt og fint - mens du ser på.

Er det på tide å pusse sølvtøy? Har det mistet sin flotte glans, ja da er det nok på tide å gi sølvtøyet en overhaling.

Mange vegrer seg for å pusse sølvtøyet, da de tror det er en stor jobb, men det trenger det ikke å være.Med denne metoden kan du stå og se på at sølvtøyet blir skinnende blankt. Skal du pusse bunadsølv – se her

Pusse sølvtøy med vann og natron

Du trenger:

  • En ildfast form
  • Aluminiumskjele eller aluminiumsfolie
  • En kopp salt
  • En kopp bakepulver
  • Kokende vann

Hvordan pusse sølvtøy: 

  1. Dekk den ildfaste formen med aluminiumsfolie og legg oppi sølvtøyet.
  2. Hell over salt og bakepulver.
  3. Fyll formen med kokende vann og la stå i ca 30 minutter.
  4. Skyll av sølvtøyet i varmt vann og tørk av det med et oppvaskhåndkle.

Enklere blir det ikke!

Derfor fungerer dette trikset til å pusse sølvtøy

Grunnen til at sølv får et svart belegg av sølvsulfid, er at sølvet over tid reagerer med svovelforbindelser i luft og mat. Dette vil du raskt merke hvis du for eksempel har spist egg med sølvskje.

Det som skjer når sølvet kommer i kontakt med aluminiumen, er at prosessen snur og sølvsulfidet tilbakedannes til sølv – derfor er det viktig at sølvet har direkte kontakt med aluminiumen.

Vann og natron er viktig for å lage en elektronisk ledende krets som frakter bort stoffer som går i oppløsning. Grunnen til at man skal bruke kokende vann er at det gir en raskere reaksjon enn kaldt vann. Skal du pusse bunadsølv? Så skal du ikke gjør denne feilen.

Ikke bruk på oksidert eller veldig gammelt sølv

Du bør ikke ukritisk bruke denne metoden på alt sølv. Du bør unngå å bruke det på sølv som faktisk skal være svart. Her bør du heller bruke tradisjonell sølvpuss.

Metoden bør heller ikke brukes på veldig gammelt sølv fordi det kan inneholde kobber. Det kan gjøre at sølvet blir svartere enn det var. Hvis sølvet får et grønnlig skjær er dette et tegn på at det inneholder kobber.

Gammelt sølv fra før 1930-tallet bør altså pusses med tradisjonell sølvpuss.

Kan sølv vaskes i oppvaskmaskin?

Ja, du kan vaske sølv i oppvaskmaskinen, men det bør skylles av rett etter bruk. Da unngår du at matrester tørker inn og setter merker. Hvis du ikke skal vaske det med en gang bør du legge det i bløt i varmt vann med såpe.

Når du vasker sølvtøyet i oppvaskmaskinen  må ikke plasseres sammen med stålbestikk fordi det kan lage flekker og riper i sølvet.

Hvis det er mye kalk i vannet bør oppvaskmaskinen stoppes før tørkeprogrammet og håndtørkes for å unngå flekker.

Vær også oppmerksom på at hvis du har veldig gammelt sølv, så kan for eksempel skaftene på kniver løsne. Dette bør altså vaskes for hånd.

Håndvask av sølvtøy

Hvis du skal håndvaske sølvtøyet må du unngå å bruke for mye oppvaskmiddel og skylle godt før tørking. Du bør unngå lufttørking, da dette kan gi matte flekker. Tørk sølvtøyet med en myk klut og pass på at det er helt tørt før det legges til oppbevaring.

Kilde: Citymaid.no, arven.no og klikk.no